Rundveehouderij

Foto & video 3550 x bekeken 6 reacties

Zo herken je de maisstengelboorder

Op vier maispercelen in Zuid-Limburg is deze maand de maisstengelboorder aangetroffen. Op basis van deze aantallen en de geografische spreiding is de conclusie gerechtvaardigd dat de maisstengelboorder zich in tal van Zuid-Limburgse maispercelen heeft genesteld. Waarschijnlijk zal deze vanuit Limburg de komende jaren verder in Nederland oprukken. In Duitsland en Frankrijk komt hij al veelvuldig voor.

Foto

 • Op vier maispercelen in Zuid-Limburg is deze maand de maisstengelboorder aangetroffen. De percelen liggen verspreid over het hele gebied: in Eijsden-Margraten, Kunrade, Wylre en Schimmert. Overigens betreft het allemaal demovelden van verschillende maiszaadleveranciers. De verklaring hiervan is dat deze percelen regelmatig worden bezocht om de groeiontwikkelingen te kunnen volgen.

  Op vier maispercelen in Zuid-Limburg is deze maand de maisstengelboorder aangetroffen. De percelen liggen verspreid over het hele gebied: in Eijsden-Margraten, Kunrade, Wylre en Schimmert. Overigens betreft het allemaal demovelden van verschillende maiszaadleveranciers. De verklaring hiervan is dat deze percelen regelmatig worden bezocht om de groeiontwikkelingen te kunnen volgen.

  Foto: Guus Queisen
 • Bij toeval ontdekte rundveespecialist Frank Jeurissen van Agrifirm Feed de maisstengelboorder in een maisperceel in de gemeente Eysden-Margraten. “We zagen geknakte stengels met daarbij ook nog wit meel. Bij het openen van de kolf kwamen we het larfje tegen. Hij had zich een gang door de kolf geboord en eerder door de stengel”, legt Jeurissen uit.

  Bij toeval ontdekte rundveespecialist Frank Jeurissen van Agrifirm Feed de maisstengelboorder in een maisperceel in de gemeente Eysden-Margraten. “We zagen geknakte stengels met daarbij ook nog wit meel. Bij het openen van de kolf kwamen we het larfje tegen. Hij had zich een gang door de kolf geboord en eerder door de stengel”, legt Jeurissen uit.

  Foto: Guus Queisen
 • Volgens Jos Grooten van WUR/PPO stamt een eerste melding van de maisstengelboorder van twee jaar geleden toen een collega van Grooten deze aantrof op een maisstoppel in Wijnandsrade”, aldus Grooten. In het najaar trekken de larven richting bodem om te overwinteren. Korrelmais vormt het grootste probleem. Door de late oogst hebben de larven alle tijd om in de grond een overwinteringsplekje te zoeken. Een bespuiting is mogelijk met Gladiator.

  Volgens Jos Grooten van WUR/PPO stamt een eerste melding van de maisstengelboorder van twee jaar geleden toen een collega van Grooten deze aantrof op een maisstoppel in Wijnandsrade”, aldus Grooten. In het najaar trekken de larven richting bodem om te overwinteren. Korrelmais vormt het grootste probleem. Door de late oogst hebben de larven alle tijd om in de grond een overwinteringsplekje te zoeken. Een bespuiting is mogelijk met Gladiator.

  Foto: Guus Queisen
 • De maisstengelboorder is de rups van de vlinder Ostrinia nubilalis. De rups boort zich in de stengel en de kolfstelen waardoor het transport van assimilaten en voedingsstoffen wordt onderbroken. Hierdoor neemt de productie van het gewas af. Daarnaast treedt legering en kolfverlies op.

  De maisstengelboorder is de rups van de vlinder Ostrinia nubilalis. De rups boort zich in de stengel en de kolfstelen waardoor het transport van assimilaten en voedingsstoffen wordt onderbroken. Hierdoor neemt de productie van het gewas af. Daarnaast treedt legering en kolfverlies op.

  Foto: Guus Queisen
 • Ook zoekt hij zich een weg door de maiskolf.

  Ook zoekt hij zich een weg door de maiskolf.

  Foto: Guus Queisen
 • Daar maakt hij in het midden van de maiskolf een verticaal kanaaltje.

  Daar maakt hij in het midden van de maiskolf een verticaal kanaaltje.

  Foto: Guus Queisen
 • <3851>
Wit meel op het blad verraadt zijn aanwezigheid. Jos Grooten van WUR/PPO adviseert maistelers bij het constateren van wit meel op de bladeren en/of geknikte kopjes verder te zoeken naar de veroorzaker. Inkuilen is geen probleem. Beter in de kuil dan op de akker. Het is zaak de larven geen kans te geven te overleven anders komen ze in het voorjaar als vlinder tevoorschijn om in juli weer eitjes te gaan leggen en om zich zo komende jaar verder te verspreiden. Daartoe dient de stoppel heel goed te worden geklepeld en/of diep onder te ploegen zodat geen plantresten beschikbaar blijven.

  <3851> Wit meel op het blad verraadt zijn aanwezigheid. Jos Grooten van WUR/PPO adviseert maistelers bij het constateren van wit meel op de bladeren en/of geknikte kopjes verder te zoeken naar de veroorzaker. Inkuilen is geen probleem. Beter in de kuil dan op de akker. Het is zaak de larven geen kans te geven te overleven anders komen ze in het voorjaar als vlinder tevoorschijn om in juli weer eitjes te gaan leggen en om zich zo komende jaar verder te verspreiden. Daartoe dient de stoppel heel goed te worden geklepeld en/of diep onder te ploegen zodat geen plantresten beschikbaar blijven.

  Foto: Guus Queisen
 • Ook wit meel in de oksel van het blad wijst op de mogelijke aanwezigheid van de maisstengelboorder.

  Ook wit meel in de oksel van het blad wijst op de mogelijke aanwezigheid van de maisstengelboorder.

  Foto: Guus Queisen
 • Soms vertoont de kop van een aangetaste kolf een afwijking.

  Soms vertoont de kop van een aangetaste kolf een afwijking.

  Foto: Guus Queisen
 • De cyclus van de maisstengelboorder in beeld. (bron: Maisunkraut, Schädlingen und Krankheiten van uitgeverij Th. Mann Gelsenkirchen)

  De cyclus van de maisstengelboorder in beeld. (bron: Maisunkraut, Schädlingen und Krankheiten van uitgeverij Th. Mann Gelsenkirchen)

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • koestal

  aan de buitenkant zie je ze toch niet ,.hoe moet je ze bestrijden ?

 • schoenmakers1

  zijn het misschien percelen waar niet kerende grondbewerking wordt toegepast?

 • ed12345

  Schoenmakers uit de ervaring die we er hier in oost Canada mee hebben maakt dat niet uit zo'n 30 jaar terug ploegde hier iedereen en hadden het toch.Koestal bij tijdige waarneming kan er tegen gepoten worden met een insecticide dat kan met het vliegtuig of een zelfrijdende spuit die er voor gebouwd is om boven volwassen mais te kunnen spuiten

 • schoenmakers1

  ed, is het niet dat tussen ploegen en ploegen veel verschil zit, ik heb begrepen dat men in canada onder goed ploegen verstaat dat er zoveel mogelijk stengels tussen de snede omhoog steken

 • ed12345

  Schoenmakers dat is inderdaad zo geweest met het idee dat er lucht onderin moest komen voor de vertering ,tegenwoordig wordt de stengel door de combine gehakseld dus speelt het minder en is een betere dekking mogelijk. hier is tegenwoordig bijna alle mais GMO met de Bt gene die de maisstengel boorder geen kans geeft.Hier zei men dat voor de overleving van de maisstengel boorder ,volledig onderwerken of niet weinig uitmaakte

 • GlySol

  Dat wordt veredelen voor de Europese markt. Zijn hier al bedrijven mee bezig en hoe gaan GM-fobe landen in midden/zuidEuropa hiermee om? Er lijkt in ieder geval een kans in veredeling te liggen. Zie bijvoorbeeld: http://www.bioone.org/doi/abs/10.1603/0022-0493-97.2.628

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.