Rundveehouderij

Foto & video 8695 x bekeken 5 reacties

Investeren in arbeidsgemak en dierwelzijn

Maatschap Broesder liet dit jaar een nieuwe stal voor 122 melkkoeien bouwen. Onder meer met melkrobots, waterbedden en emissiearme vloeren.

Foto

 • Siep (23), Bert (49) en Leny (48) Broesder zitten in het Groningse Tripscompagnie in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 105 melkkoeien, 75 stuks jongvee, 760.000 kg quotum en 64 hectare land (8 hectare suikerbieten). De maatschap zette dit jaar een nieuwe ligboxenstal voor 122 melkkoeien. Arbeidsgemak en dierenwelzijn waren speerpunten tijdens de stalbouw.

  Siep (23), Bert (49) en Leny (48) Broesder zitten in het Groningse Tripscompagnie in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 105 melkkoeien, 75 stuks jongvee, 760.000 kg quotum en 64 hectare land (8 hectare suikerbieten). De maatschap zette dit jaar een nieuwe ligboxenstal voor 122 melkkoeien. Arbeidsgemak en dierenwelzijn waren speerpunten tijdens de stalbouw.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de 64 meter lange en 20 meter brede ligboxenstal. De stal is daarmee relatief smal. Dat bleek het gunstigst qua bouwkosten, stelt Broesder. Doordat de veehouder veel investeerde in arbeidsgemak (melkrobots) en dierenwelzijn (licht, ventilatie, comfort) waren de kosten per dierplaats hoger dan gemiddeld: €6.000. Broesder: "Maar als koeien het goed hebben, verdien je dat altijd terug."

  Een overzicht van de 64 meter lange en 20 meter brede ligboxenstal. De stal is daarmee relatief smal. Dat bleek het gunstigst qua bouwkosten, stelt Broesder. Doordat de veehouder veel investeerde in arbeidsgemak (melkrobots) en dierenwelzijn (licht, ventilatie, comfort) waren de kosten per dierplaats hoger dan gemiddeld: €6.000. Broesder: "Maar als koeien het goed hebben, verdien je dat altijd terug."

  Foto: Ronald Hissink
 • De 3+0-ligboxenstal is overzichtelijk. Deze foto is genomen van boven de twee melkrobots. Aparte ruimtes zoals het strohok en de separatieruimte bevinden zich in de oude stal. Let ook op het vele licht. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  De 3+0-ligboxenstal is overzichtelijk. Deze foto is genomen van boven de twee melkrobots. Aparte ruimtes zoals het strohok en de separatieruimte bevinden zich in de oude stal. Let ook op het vele licht. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lichtstraat is ruim 3,5 meter breed en de lichtplaten bestaan uit twee kleuren. Het linkerdeel is opaal. Er is voldoende lichtinval, maar als de zon te fel schijnt helpt het dat één kant donkerder van kleur is. Dit is uiteindelijk beter voor het welzijn van de koeien.

  De lichtstraat is ruim 3,5 meter breed en de lichtplaten bestaan uit twee kleuren. Het linkerdeel is opaal. Er is voldoende lichtinval, maar als de zon te fel schijnt helpt het dat één kant donkerder van kleur is. Dit is uiteindelijk beter voor het welzijn van de koeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beide zijkanten van de stal zijn voorzien van een ventilatiegordijn. Die worden automatisch aangestuurd via een weerstation op het dak van de stal.

  Beide zijkanten van de stal zijn voorzien van een ventilatiegordijn. Die worden automatisch aangestuurd via een weerstation op het dak van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Arbeidsgemak én dierenwelzijn. Broesder koos voor waterbedden in de ligboxen. De meerkosten hiervan waren behoorlijk: €25 tot €30 per box. Maar het was ook eenmalig. Diepstrooisel vond de veehouder ook geen slecht idee, maar dat is toch arbeidsintensiever. Bovendien is 'gedroogde mest' volgens hem lastig aan de burger uit te leggen.

  Arbeidsgemak én dierenwelzijn. Broesder koos voor waterbedden in de ligboxen. De meerkosten hiervan waren behoorlijk: €25 tot €30 per box. Maar het was ook eenmalig. Diepstrooisel vond de veehouder ook geen slecht idee, maar dat is toch arbeidsintensiever. Bovendien is 'gedroogde mest' volgens hem lastig aan de burger uit te leggen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de twee mestgangen ligt een emissiearme G2-vloer van Swaans. Emissiearm bouwen was niet verplicht. Gewone roosters waren ook toegestaan, maar dan moest Broesder wel weiden. Met deze vloer kan de veehouder eventueel ook opstallen. Hij heeft dus opties als het weiden niet goed bevalt. Een ander voordeel: met een emissiearme vloer is hij klaar voor de toekomst.

  In de twee mestgangen ligt een emissiearme G2-vloer van Swaans. Emissiearm bouwen was niet verplicht. Gewone roosters waren ook toegestaan, maar dan moest Broesder wel weiden. Met deze vloer kan de veehouder eventueel ook opstallen. Hij heeft dus opties als het weiden niet goed bevalt. Een ander voordeel: met een emissiearme vloer is hij klaar voor de toekomst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van de emissiearme G2-vloer. Het scheve profiel en het hoogteverschil springen in het oog. Hierdoor worden mest en urine vlot gescheiden en dat drukt de ammoniakuitstoot. Die is vooralsnog berekend op 8,0 kilo bij opstallen en 7,0 kilo bij beweiden. De vloer is om de 1,70 meter voorzien van een mestdoorlaat. Het prijskaartje van de vloer: €79 per vierkante meter.

  Een detail van de emissiearme G2-vloer. Het scheve profiel en het hoogteverschil springen in het oog. Hierdoor worden mest en urine vlot gescheiden en dat drukt de ammoniakuitstoot. Die is vooralsnog berekend op 8,0 kilo bij opstallen en 7,0 kilo bij beweiden. De vloer is om de 1,70 meter voorzien van een mestdoorlaat. Het prijskaartje van de vloer: €79 per vierkante meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De G2-vloer ligt niet overal. Voor de melkrobots en in de doorsteken ligt een G3-vloer. Deze vloer heeft als voordeel dat er om de 25 centimeter een mestdoorlaat is. Broesder koos op deze plekken voor G3, omdat de koeien hier vaak dichter op elkaar staan. De mest kan zo sneller weg. Deze vloer (uitstoot 8,6 kilo bij opstallen en 7,5 kilo bij beweiden) was wel duurder: €105 per vierkante meter. Let ook op de automatische koeborstel. Daarvan hangen er twee in de stal.

  De G2-vloer ligt niet overal. Voor de melkrobots en in de doorsteken ligt een G3-vloer. Deze vloer heeft als voordeel dat er om de 25 centimeter een mestdoorlaat is. Broesder koos op deze plekken voor G3, omdat de koeien hier vaak dichter op elkaar staan. De mest kan zo sneller weg. Deze vloer (uitstoot 8,6 kilo bij opstallen en 7,5 kilo bij beweiden) was wel duurder: €105 per vierkante meter. Let ook op de automatische koeborstel. Daarvan hangen er twee in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • En hier is de overgang van de G2- op de G3-vloer bij de melkrobots goed te zien. Links is nog net de 3-wegselectiepoort te zien. De koeien kunnen of terug de stal in of naar de oude stal (optie 2 is strohok, optie 3 is separatieruimte).

  En hier is de overgang van de G2- op de G3-vloer bij de melkrobots goed te zien. Links is nog net de 3-wegselectiepoort te zien. De koeien kunnen of terug de stal in of naar de oude stal (optie 2 is strohok, optie 3 is separatieruimte).

  Foto: Ronald Hissink
 • Arbeidsgemak is belangrijk in de nieuwe stal. Bert Broesder koos daarom voor twee melkrobots. Daar had hij twee goede redenen voor. Ten eerste kreeg hij zelf na 30 jaar melken toch meer fysieke klachten en ten tweede werkt zijn zoon Siep zes dagen per week buiten de deur (ki-organisatie Clemens).

  Arbeidsgemak is belangrijk in de nieuwe stal. Bert Broesder koos daarom voor twee melkrobots. Daar had hij twee goede redenen voor. Ten eerste kreeg hij zelf na 30 jaar melken toch meer fysieke klachten en ten tweede werkt zijn zoon Siep zes dagen per week buiten de deur (ki-organisatie Clemens).

  Foto: Ronald Hissink
 • Met dit hek kan Broesder eventueel de koeien selecteren die nog niet gemolken zijn.

  Met dit hek kan Broesder eventueel de koeien selecteren die nog niet gemolken zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze mestrobot maakt de vloer straks schoon. En zoon Niels (13) voert een laatste controle uit. De robot is voorzien van een sproei-installatie. Noodzaak, vooral in de zomer. Bij sterk drogend weer koekt de mest namelijk snel aan. Extra water biedt dan uitkomst.

  Deze mestrobot maakt de vloer straks schoon. En zoon Niels (13) voert een laatste controle uit. De robot is voorzien van een sproei-installatie. Noodzaak, vooral in de zomer. Bij sterk drogend weer koekt de mest namelijk snel aan. Extra water biedt dan uitkomst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het laadstation voor de mestrobot bevindt zich pal naast de melkrobots.

  Het laadstation voor de mestrobot bevindt zich pal naast de melkrobots.

  Foto: Ronald Hissink
 • Broesder controleert het veiligheidsvoerhek. Dit hek loopt over de hele lengte van de stal. De meerkosten waren €800. De veehouder wilde dit, omdat het met één koe met een gewoon voerhek een keer is misgegaan. Die bleef met de kop vastzitten.

  Broesder controleert het veiligheidsvoerhek. Dit hek loopt over de hele lengte van de stal. De meerkosten waren €800. De veehouder wilde dit, omdat het met één koe met een gewoon voerhek een keer is misgegaan. Die bleef met de kop vastzitten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Broesder koos in de stal voor led-verlichting. De lampen gaan automatisch aan. En dat gaat geleidelijk.

  Broesder koos in de stal voor led-verlichting. De lampen gaan automatisch aan. En dat gaat geleidelijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen deze kunststof waterbakken. Dat paste in het 'blauwe' stalconcept en was financieel ook niet ongunstig. De waterbakken zijn aangesloten op een rondpompsysteem.

  In de stal hangen deze kunststof waterbakken. Dat paste in het 'blauwe' stalconcept en was financieel ook niet ongunstig. De waterbakken zijn aangesloten op een rondpompsysteem.

  Foto: Ronald Hissink
 • Lijfspreuk op de muur. In één woord: dierwelzijn.

  Lijfspreuk op de muur. In één woord: dierwelzijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Broesder hield afgelopen vrijdag een goed bezochte open dag. De laatste restanten waren begin deze week nog zichtbaar...

  Broesder hield afgelopen vrijdag een goed bezochte open dag. De laatste restanten waren begin deze week nog zichtbaar...

  Foto: Ronald Hissink
 • En dit is de oude stal uit 1973. Deze stal werd de laatste jaren al meerdere keren gerenoveerd (melkstal ging onder meer van 2x4 naar 2x7 en dat kostte boxen) en werd gewoon te krap. De stal wordt nog wel een laatste keer aangepast omdat het strohok en de separatieruimte hier straks komen.

  En dit is de oude stal uit 1973. Deze stal werd de laatste jaren al meerdere keren gerenoveerd (melkstal ging onder meer van 2x4 naar 2x7 en dat kostte boxen) en werd gewoon te krap. De stal wordt nog wel een laatste keer aangepast omdat het strohok en de separatieruimte hier straks komen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • beenackers

  het strohok en de separatieruimte komen straks in de oude stal. Ik weet niet hoever die afstand is maar dit zou nooit mijn keuze zijn geweest. De nieuwe stal 1 extra spantvak langer en het strohok had je kort bij de robot kunnen maken. Dan hoeft die probleemkoe in ieder geval niet zo ver te lopen om toch door de robot gemolken te kunnen worden.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  ' 'N kou mot beter hebben dan joe zulf!'.
  De veehouder eet zelf dan zeker met het hele gezin uit 1 bord(?).
  De verhouding vreet-/ligplekken is lang geen 1 op 1. Hoezo koecomfort/dierwelzijn?

 • beenackers

  Wim, bij een robot hoeft die verhouding ook niet 1 op 1 te zijn. Alle koeien hebben e hun eigen (eet)ritme, in tegenstelling tot melkstalkoeien, die doen alles veel meer in een groepsritme

 • hansje

  mooie stal,jammer dat er geen put achter de robots is gemaakt dan hoef je niet te krom te staan met het schoon maken en als je een keer de robot
  helpt met een koe onderhangen.

 • boerke

  2 vreetplaatsen op 3 boxen is dan wel weer het andere uiterste en hoe zo put achter de robot om koeien onder te hangen. daar heb je toch geen robot voor.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.