Redactieblog

6198 x bekeken 4 reacties

PvdD: De echte prijs van melk

De Partij voor de Dieren (PvdD) publiceerde deze week een rapport, waarin een poging wordt gedaan de maatschappelijke kosten van de productie van melk in beeld te brengen.

In het rapport 'De echte prijs van melk' werden kosten onderverdeeld in thema's als klimaatverandering, subsidies en gezondheid en welzijn van mens en dier. Uitgaande van een conservatieve schatting komen de onderzoekers op totale externe kosten op €0,19 per kilo melk, ofwel €2,3 miljard per jaar. De bandbreedte bleek echter groot. Bij een optimale schatting liepen de kosten op tot €0,60 per kilo melk of €7,5 miljard per jaar.

Rauwe melk of consumentenmelk

Onderzoekers concluderen dat de gemiddelde consumentenprijs van een liter melk daarom geen €0,80 maar in werkelijkheid €1 of bij een optimale schatting zelfs €1,42 zou moeten zijn. De boodschap is helder, een pak melk kost meer dan de kosten die de zuivel doorrekent. Wel wordt er voor het gemak aan voorbijgegaan dat een liter rauwe melk niet hetzelfde is als een liter consumentenmelk. Daarbij wordt er in het rapport alleen gekeken naar de kosten en niet naar de opbrengsten. Zo kun je subsidies gemakkelijk zien als kosten, maar staan daar vaak prestaties tegenover. Enige nuancering lijkt dus op zijn plaats. Ook zou interessant zijn om te kijken naar de kosten van een alternatief. Uiteindelijk hangt aan elke productiemethode een maatschappelijk kostenplaatje.

Maatschappelijke kosten

Karen Soeter, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdD, de Nicolaas G. Pierson Foundation, geeft aan dat de kosten die de melkveehouderij toebrengt aan milieu, natuur en volksgezondheid 'torenhoog' zijn. "Elke Nederlander draagt elk jaar minimaal €440 euro bij aan deze kosten. Zonder het te weten." Het beter inzichtelijk maken van deze kosten zou volgens de PvdD het falen van de markt met betrekking tot maatschappelijke kosten kunnen corrigeren.

Laatste reacties

 • veldzicht

  PvdD en cijfers tot betrekking de veehouderij,nou dan weet je het van te voeren wel, alles super negatief.Laten we het dan over de echte prijs van de PvdD maar niet hebben,
  totaal overbodig.

 • John*

  en aan wie moet die 0,19 cent dan uitgegeven worden? we raken er onze eigen milieu omstandigheden dus het is broekzak / vestzak voor de consument.

 • geen boer

  ...zucht... pressiegroepen horen gewoon niet in een parlement, is nooit de bedoeling geweest en de bijl aan de wortel van een geoliede staatsinrichting.
  KIESDREMPEL NU!

 • janvdijk9464

  ja dit is echt de pris die melk kost onze veeboeren verdienen dus al jaren onder de maat en allerlei machines met subsidies moeten de pak melk en dat dier onvriendelijke toetje goedkoop gemaakt worden en bovendien is zuivel veel ongezonder dan dat de zuivelaars zeggen laten we hiereens aandacht aan gaan besteden

Of registreer je om te kunnen reageren.