Foto: ANP RundveeOpinie

‘Melkveehouderij treft dubbele beproeving’

Het is niet alleen de slechte liquiditeitssituatie die menig boer zorgen geeft. Er is meer aan de hand. De markt veroorzaakt een benarde situatie voor de exploitatie van de melkveehouderij.

Extra melk door vrij melken, is macro niet zo veel. Alleen door vraaguitval, politiek en matige conjunctuur is elke druppel er een te veel. En dat ervaart de melkveehouderij: zo werkt markt zonder bescherming en dat wenst handelsorganisatie WTO.

Wanneer herstelt markt zich?

De markt gaat zich herstellen, alleen wanneer is de vraag. Als dat gaat duren tot na de maisoogst 2016, zie ik de situatie als erg zorgelijk. Nu worden veel bedrijven door banken geholpen om de moeilijke tijd door te komen. Gesaneerd gaat er worden, na de herfstaanslag op liquiditeiten, bij te weinig perspectief. Ik hoop dat het tij snel keert.

Onbehoorlijk bestuur rond fosfaatrechten

De moeilijke markt is zorgelijk, maar de grootste zorg is de onduidelijkheid in de sector en de opstelling van het landbouw bedrijfsleven, landbouworganisaties en politiek. Fosfaatregelgeving, het zal deze week duidelijk worden, ik vind het onbehoorlijk bestuur. De besluiteloosheid op dit dossier door de politiek, de illusie dat het landbouwbedrijfsleven er zelf uit komt laat ik varen, heeft veel schade toegebracht bij planvorming van boeren.

Rationeel boeren beste garantie voor continuïteit

Het gekissebis over, kalfjes bij de koe kan blijkbaar geen eerlijke afweging meer verkrijgen, oppervlakkige gevoelens bepalen.

De onduidelijkheid betreft met name het verdienmodel. Rationeel boeren: duurzaam intensief, hoog dierwelzijnsbewustzijn, minimale milieu-impact en sociaal omgevingsbewust boeren is de laatste 30 jaar de beste garantie voor continuïteit. En in mijn beleving zal dat ook zo blijven; de tijdsgeest zorgt voor aanpassing in polijsting, niet in essentie.

Verdienmodellen koesteren en etaleren

Wanneer wij als Nederland willen blijven boeren, ook als exporteur van agrarische producten, met kennis, dan horen politiek, landbouworganisaties en bedrijfsleven deze verdienmodellen te koesteren en te etaleren. Deze beproeving van de gewenste koers is een zwaardere dan de financiële. Onduidelijk en onzekerheid knagen veel meer dan overbrugging.

De samenstelling van Van Dams commissie-Nijpels getuigt hoe deze staatssecretaris tegen de sector aankijkt. En dat wat er uitkomt zal bij geen enkele boer landen.

Beheer
WP Admin