Foto: Ton Kastermans RundveeOpinie

‘Verbeterd zuivelplan verdeelt pijn beter’

Zoveel is wel duidelijk, elk plan om de fosfaatproductie terug te brengen naar 84,9 miljoen kilo doet pijn.

Het lastigste is om op de juiste plekken te snijden. De zuivelsector slaagde daar in een eerste versie van het fosfaatreductieplan nog niet echt in. Een complexere versie II oogt een stuk rechtvaardiger.

Keuze: melkgeld of aantal dieren

In hoofdlijnen kent het plan twee sporen: melkgeld of aantal dieren. Zuivelbedrijven én veehouders kunnen kiezen. In de melkgeldregeling kan de korting tot 90% oplopen als het referentiequotum, dit is 2015 -4%, wordt overschreden. Bij de GVE-reductieregeling geldt het aantal dieren op 2 juli 2015 ook hier -4%. Grondgebonden bedrijven in 2015 krijgen geen korting opgelegd. Dit laatste sluit aan bij het wetsvoorstel fosfaatrechten.

Een extra stok achter de deur is een solidariteitsbijdrage door boeren die nog te veel koeien houden. Tegelijkertijd is dat een uitkomst voor bedrijven die nog willen groeien. Het wordt met de korting op melk, deze bijdrage én de aanschaf van fosfaatrechten in 2018 wel heel duur.

Juridisch houdbaar

ZuivelNL verwacht geen Brusselse obstakels. Ook zou het juridisch houdbaar zijn. Minister Henk Kamp moet het wel Algemeen Verbindend willen verklaren. LTO, NZO en NAJK staan achter het plan. NMV raadpleegt de achterban nog. Pijn gaat iedereen voelen, maar in dit plan is deze wat eerlijker verdeeld.

Beheer
WP Admin