Redactieblog

9594 x bekeken 13 reacties

'Van Dam als in beton gegoten'

Toegegeven, staatssecretaris Van Dam heeft het niet gemakkelijk met de fosfaatrechten. Er zijn veel redelijke wensen, die eigenlijk wel ingewilligd zouden moeten worden. Het totaal daarvan kost zoveel rechten, dat het belang van de andere boeren wordt geschaad. Van Dam kan ze daarom moeilijk toezeggen.

Wat zijn dan reële wensen? In mijn beleving die van de grondgebonden boeren. Ze hebben niet bijgedragen aan het fosfaatoverschot.

Of het invullen van de latente ruimte. Je zult als boer maar even kalm aan gedaan hebben omdat je zoon of dochter nog niet had besloten om op te volgen. Als hij dat nu doet, ontbreekt de mogelijkheid uit te breiden zonder fosfaatrechten te kopen. Of de dochter, die plotseling met een vriend thuiskomt, die graag boer wil worden. Wat zou het jonge geluk toenemen als er latente fosfaat ruimte was, zodat het bedrijf kan uitbreiden.

Generieke korting fosfaatrechten niet boven 8%?

Dan de toezegging om de generieke korting niet groter te laten worden dan 8%. Het is reëel de staatssecretaris hieraan te houden. Maar is het ook reëel om daarmee alle andere groepen met goede argumenten niet te belonen? Zij zijn niet de oorzaak dat we door het fosfaatplafond schoten.

Als Brussel niet opnieuw derogatie verleent, zou dat ramp zijn

Moeilijk. Zoveel belangen, zoveel meningen. Van Dam is niet te benijden. Het staat als een paal boven water dat de fosfaatproductie naar beneden moet. Als Nederland daar geen acceptabele wetgeving voor maakt, komt er vanuit Brussel geen nieuwe toestemming voor derogatie. Dat zou rampzalig zijn. Daarom kan ik mij de hartstochtelijke oproep van Piet Boer van FrieslandCampina ook wel voorstellen. Nu te roekeloos omgaan met de fosfaatrechten kan ons de derogatie kosten.

Dat wil ook de staatssecretaris niet. Hij wekt echter niet de indruk erg gebukt te gaan onder de protesten tegen zijn voorstellen. Zijn mening staat als in beton gegoten. Het voorstel blijft zoals het is en daar mag de Tweede Kamer deze week over debatteren.

Van Dam wekt niet de indruk erg gebukt te gaan onder de protesten tegen zijn voorstellen. Zijn mening staat als in beton gegoten. Het voorstel blijft zoals het is en daar mag de Tweede Kamer deze week over debatteren

'Grondgebondenheid en biologisch om PvdA te plezieren'

Zal er nog wat veranderen? Niet veel, denk ik. Een paar scherpe randjes er afhalen om de PvdA te plezieren. Bijvoorbeeld voor grondgebondenheid en biologisch. Dat zijn ze aan hun stand verplicht.

Maar verder gaat alles gewoon door. Wat ook de Melkveehouderijvakbond beweert over de waterkwaliteit en aanpak per bedrijf, zoals in België. Het is jagen op een haas zonder geweer. De strijd is gestreden en we kunnen niet anders dan toegeven dat we het over ons zelf hebben afgeroepen. We molken tegen de klippen op, toen de quotering verdween. De donkere wolk van de fosfaatoverschrijding zagen we niet, of in ieder geval besteedden we er geen aandacht aan.

De strijd is gestreden en we kunnen niet anders dan toegeven dat we het over ons zelf hebben afgeroepen. We molken tegen de klippen op, toen de quotering verdween.

En zo is het nu. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Dat geldt voor de hele sector en is sneu voor de boeren, die geen blaren hebben.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  volgens mij moeten de boeren die niet de billen branden op de blaren zitten
  bij sommigen voelt het als een amputatie.

 • ghsmale

  de varkens rechten zijn er destijds ook, door een plaats vervanger, door gedrukt omdat zijn voorganger het niet wilde doen
  de geschiedenis herhaald zich

 • John*

  tis hardstikke zuur, maar als met de rechten de mestafzetkosten de kop ingedrukt worden is het voor iedereen win win... als er geen 300 euro per jaar per hectare meer bijbetaald wordt om mest af te zetten duikelt de prijs van de grond ook met 20% naar beneden dus voor de boeren die willen blijven ontwikkelen is er geen ramp. de stoppers hebben fosfaatrechten en grond om te verkopen wat samen net zoveel opbrengt als de grond nu.. alleen voor de akkerbouwers en banken is het zuur.. maargoed die zijn allemaal goed geweest met deze mestafzetkosten.

 • alco1

  John. Een ondernemer wil altijd vooruit.
  Wat is beter.
  Dat zijn geld gaat naar boeren die mest ontvangen of dat het verdwijnt uit de landbouw?

 • alco1

  Vergaderboer. Lees het item van Dijkgraaf.
  Als je aan de milieu eisen voldoet mag er geen beperking opgelegd worden.

 • Piet Piraat

  "Je zult als boer maar even kalm aan gedaan hebben omdat je zoon of dochter nog niet had besloten om op te volgen. Als hij dat nu doet, ontbreekt de mogelijkheid uit te breiden zonder fosfaatrechten te kopen."

  Wat een gejank. Had ik dat zelf niet dan toen ik jong was en het bedrijf over wilde nemen met het melkquotum. Alles is gewoon goed gekomen.

  Ondernemen is gewoon op nieuwe trends en regelgeving in spelen. Kun je dat niet, dan is het gewoon op blaren zitten. Of je nu extensief bent of intensief.

  Niet janken dus, de goeie kant op voorsorteren.

 • Rip

  Niet juist, Piet Piraat. Vele jonge boeren, die bij het begin van de melkquotering een bedrijf overnamen van een vader, die niet aan de toekomst had gedacht, zijn later in moeilijkheden gekomen. Zij kunnen dat terecht hun ouders verwijten. Alles is dus niet gewoon goed gekomen en daarom vind ik dat er wel een knelpuntenregeling moet komen.

 • jeannettedekker1

  Veel boeren die in 1983 niet genoeg grond of melkquotum hadden zijn tegen de klippen opgezwommen de meeste zijn gesneuveld. Die op tijd het melkquotum hebben verkocht waren het beste af. Ook nu dus.

 • koestal

  Billijkheid en redelijkheid zijn voor de landbouw niet weggelegd,achter de bureaus in Brussel en Den Haag wordt de Nederlandse landbouw kapot gemaakt

 • Peerke1

  Iemand die aan bedrog en diefstal doet heeft het nooit makkelijk.

 • moi !

  Bij het beëindigen van de melkquotum ging het al mis. Men heeft de boel op zijn beloop gelaten . Met als gevolg te veel fosfaat. Dus er moest iets gebeuren . Men moest dus ingrijpen. Men heeft gekozen voor een generieke korting . Als je goed nadenkt het klop niet. Niet iedereen zat fout.
  Dit is niet netjes.

 • boelenham

  Deze loterij ,is net als in 1983 onrechtmatig ,en er zullen melkveehouders sneuvelen, pak de handschoen op mensen ,en zorg dat je het beter doet als je collega s ,zo ligt de oplossing ,juist in in de toekomst , voor iedereen is er een ,er zijn in het verleden boeren melkveehouder geworden zonder melkquotum,maar er zijn er gestopt ,die ondanks de aanwezigheid van quotum die het niet redden.

 • kiepel

  Zo Vergaderboertje, ik ben benieuwd naar je volgende column. Europeese Commissie.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.