Melkveehouders voelen geen staatssteun - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Melkveehouders voelen geen staatssteun’

Het moest even tot me doordringen. Fosfaatrechten worden door Brussel gezien als staatssteun. Omdat ze geld waard zijn. Voor de boer die zijn rechten verkoopt ja, aan een andere boer die ervoor betaalt.

Geld verschuift van boer naar boer. Daar zit wat mij betreft erg weinig steun van de staat bij. Maar wettelijk gezien schijnt het zo te zijn, en dat had bekend moeten zijn.

Deze enorme flater zorgt voor nog meer zorgen bij de meeste melkveehouders. Hoe ga je nu om met degenen die uitstel van de fosfaatrechten zien als een vrijbrief om nog meer koeien te gaan houden? Hoe krijgen we alle neuzen in dezelfde richting om de derogatie te behouden? Ik heb er een heel zwaar hoofd in. De vrees van velen gaat waarheid worden.

Geen gunfactor

Is er iemand die het complete beeld voor ogen heeft dat zich zal ontwikkelen als we de derogatie verliezen? Ik niet. Hierbij hebben we Europa echt heel hard nodig. En de voortgaande groei van de Nederlandse melkveestapel doet ons daarbij geen goed. Europa is niet blij met de almaar groeiende melkplas uit Nederland. De pech dat de melkprijs een tijd erg laag is geweest, doet daar nog een schepje bovenop. Als we niet in staat zijn onze mestproductie onder de keiharde grens te krijgen, is er echt geen gunfactor. En geen gunfactor, geen derogatie.

Weg romantiek van het platteland

Dit zal betekenen dat er over een paar jaar heel veel minder melkveebedrijven in Nederland zullen overblijven. Dat betekent ook minder koeien in de wei, maar meer grote, efficiënte bedrijven. Weg romantiek van het platteland, voor zover die er nog was. Het wordt een harde sanering. Boeren die generaties gewerkt hebben aan de opbouw van een mooi bedrijf, rekening houdend met het milieu en maatschappelijke wensen, gaan kopje onder. Zij die hun koeien in de wei laten lopen, tijd investeren in het behoud van weidevogels en bloemrijke akkerranden planten, zullen voor een groot deel verdwijnen.

De vraag is of wij dat willen. Zijn we tezamen in staat om onder het fosfaatplafond te komen? Zonder directe maatregelen gaan we dat niet redden. Is dat tot iedereen doorgedrongen? We moeten dit gezamenlijk oppakken en wel heel snel. Alle kikkers in de kruiwagen!

Beheer
WP Admin