Foto: ANP RundveeOpinie

Vluchtelingen, verdeeldheid en crisis: gevaarlijke cocktail

Rechtse retoriek, werkloosheid, financiële chaos en het vluchtelingenprobleem: een gevaarlijke cocktail.

Het zijn bijzondere en spannende tijden in de wereld van vandaag. Grote groepen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld en op financieel gebied is het een chaos.

Om met het eerste te beginnen: vele landen droppen bommen op Syrië, hele steden liggen compleet in puin. Dan is het niet heel gek dat je met je gezin op de vlucht slaat. Immers, veel slechter kan het ergens anders niet zijn, ook al spreek je de taal niet en is je behuizing belabberd. Dat daar mensen tussen zitten die je liever niet in de buurt wilt hebben, is bijna niet te voorkomen. Maar is dan per definitie iedereen slecht?

Rechtse demagogen hebben zelfde strategie als IS

Politici als Marine Le Pen, Donald Trump en een zekere persoon met een blonde pruik (de demagogen van extreem-rechts) hebben dezelfde strategie als IS: de bevolking verdelen en polariseren en het gematigde midden pogen daarin mee te trekken. Wij, de niet-moslims, opzetten tegen zij, de moslims. Hetzelfde zag je in de jaren zeventig in Belfast: de katholieken tegen de protestanten. Het gevolg is bekend: vele aanslagen, vele doden en alleen maar verliezers. En uiteindelijk leven we met elkaar verder. Laten we stoppen met roepen dat de vijand in ons midden is; dit versterkt alleen maar de angst en het speelt IS in de kaart. Trump figureert inmiddels al in rekruteringsvideo’s van IS.

Uiteindelijk leven we met elkaar verder. Laten we stoppen met roepen dat de vijand in ons midden is; dit versterkt alleen maar de angst en het speelt IS in de kaart.

Financiële chaos, lage olieprijs en moordende hypotheken

Dan de financiële chaos in de wereld. De beurzen verliezen nogal wat terrein op dit moment van schrijven. De olieprijs staat onder de € 30 per vat en veel mensen raken hun baan kwijt in de zorg, bij de bank of in de winkel.

Het lijkt wel of de hele wereld alleen nog maar om geld draait. Als mensen een huis gaan kopen, gaan ze niet voor een goede woning, nee stap 1 is de vraag: hoeveel kan ik lenen? Bij velen is de schuld zo hoog opgelopen dat van een vrije keuze wat te doen met je werk en je leven geen sprake meer is, immers de hypotheek moet worden betaald.

Gewenste 2% inflatie is ver weg

We komen er nu achter dat er een groot verband is tussen de lengte van de recessie en de hoogte van de schulden. Plat gezegd: het gaat nog wel even duren. Onze beleidsmakers zijn ook de weg kwijt, grote hoeveelheden geld bijdrukken en er nu achter komen dat het allemaal niet helpt. De vurig gewenste 2% inflatie is ver weg en Draghi (van de Europese Centrale Bank; red) wordt met de dag minder geloofwaardig.

‘Royal Bank of Scotland zei: verkoop snel je aandelen’

Zeer bijzonder was het advies, eerder deze maand, van de Royal Bank of Scotland aan haar beleggingscliënten: verkoop snel al je aandelen voordat het kaartenhuis in elkaar stort. Steenrijke landen als Saoedi-Arabië en Koeweit hebben een fors begrotingstekort door de lage olieprijs. Wat doet dit in deze onstabiele regio?

De vraag die mij bezighoudt is wat een cocktail van rechtse retoriek, werkloosheid, financiële chaos en het vluchtelingenissue met de bevolking doet. Ik heb daar grote zorgen over.

Beheer
WP Admin