Foto: Ton Kastermans Fotografie RundveeOpinie

Boer zijn (6): Duurzaam boeren

Wanneer ben je een duurzame boer? Als je de regels volgt? Of moet je veel meer doen dan wat kan binnen de regelgeving? Geen gemakkelijke vraag.

“De consument moet het antwoord geven”, is de duidelijke mening van Hans. “Als die het minimale wil betalen, krijgt hij een product dat de grenzen van de regels opzoekt. Makkelijk zat. Wil hij wat extra’s, dan moet hij daarvoor ook betalen. Dat zie je bij biologisch. Duidelijk duurder, maar er is wel een markt voor. Biologische boeren hebben beste jaren, terwijl het bij ons sappelen is.”

Daarmee heeft Hans de kern van het probleem te pakken. Wij willen allemaal wel duurzaam boeren, maar krijgen dan hogere kosten. Die moeten in de prijs terugkomen. In feite zouden we alle regels voor duurzaamheid moeten aanscherpen tot een veel hoger niveau dan nu. Niet alleen in Nederland, maar Europees. Daaraan kan dan een hogere prijs  worden gekoppeld.

‘Consument wil duurzaamheid gekoppeld aan een lage prijs’

“Geloof je het zelf?”, smaalt Hans. “De consument wil duurzaamheid gekoppeld aan een lage prijs. En dat gaat niet. Ik kies alleen voor duurzaam boeren als het mij wat oplevert en anders houd ik mij precies aan de regels om de laagste kostprijs te bereiken. Dan overleef je.”

“Geen sprankje principieel gevoel voor duurzaamheid”, schudt Hanna haar hoofd.

“Net zoals de consument”, kaatst Hans terug. “Die heeft de mond ook vol van principes, maar in de supermarkt regeert de prijs. Op mijn bedrijf werkt dat net zo. Ik werk me niet uit de naad om de consument met de mond vol principes de maag te vullen met mijn te goedkope zuivel. Hij kan krijgen wat hij wil. Maar niet op mijn kosten.”

‘De weg naar duurzaamheid gaat via geld’

Ik denk ook dat de weg naar duurzaamheid via geld gaat. Dat heeft Cono uitstekend begrepen met de weidemelktoeslag en FrieslandCampina doet voorzichtige stapjes. Rabobank bepleit ook een verdere herverdeling van melkgeld en beloont nu ook duurzaamheid. Ze gaat weidegang en investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn belonen met grotere en goedkopere leningen.

Consument, coöperatie en bank bepalen dus of je een duurzame boer kunt worden.

 

Beheer
WP Admin