RundveeOpinie

Melkveehouder danst op vulkaan

Zolang er geen duidelijkheid is over dierrechten, blijft er te veel vee op de melkveebedrijven.

‘Je moet je ’t schompes werken en je doet het maar waarvoor? Het kan elk moment gebeurd zijn maar ze gaan nog even door.’ Dat is het begin van de hit ‘Dansen op de vulkaan’ van De Dijk uit 1987. Het is geheel toepasbaar op wat omtrent de mestwetgeving en het naderen van het fosfaatplafond speelt.

Melkveewet en grondgebondenheid

Eind 2014 werd de melkveewet aangenomen door het parlement. Door toedoen van de VVD werd het een incomplete wet. De door de sector gewenste grondgebondenheid moest dit jaar door een AMvB nog geregeld worden. Gevolg is dat er naast kostbaar verlies van tijd nu al twee referentiejaren zijn, 2013 en 2014. Hiermee worden voorsorteerders in elk geval beloond voor hun groei. Dank u wel, VVD.

AMvB is voor boer amper te volgen

Over de uitwerking van de AMvB bestaat nog veel onduidelijkheid en voor de boer is het bijna niet meer te volgen. Het kan nu zijn dat je daadwerkelijk dieren te veel, of grond te weinig hebt zo je wilt, en dan? Gevangenisstraf of papiertjes prikken?

Fosfaatplafond

Doordat alles een jaar is opgeschoven, is rekenen met de nieuwe regels ook even uit beeld. Ondertussen denken velen hard te moeten groeien want de quotering is ten einde, zoiets van nu of nooit. Veel extra aangehouden jongvee kalft af en zo hier en daar worden zelfs dieren uit onze buurlanden aangekocht met alle veterinaire risico’s erbij. Gevolg is dat het fosfaatplafond in beeld komt. Overschrijding hiervan gaat niet gebeuren onder het bewind van staatssecretaris Dijksma, bovendien kost het Nederland zijn derogatie in 2017.

Dijksma kan dierrechten voor melkvee invoeren

Dijksma zal als het nodig is ingrijpen door dierrechten voor melkvee in te voeren. Geen aanlokkelijk perspectief. De sector, LTO, NZO, NMV en NAJK, komt met plannen. Zo wordt het fosfaatgehalte in het veevoer per 1 juli verlaagd. Ook ziet het ernaar uit dat eenieder verplicht wordt de Kringloopwijzer in te vullen vanaf 2016. Dit geeft een mooi inzicht in waar je op bedrijfsniveau winst kunt halen. Enerzijds via de opbrengst van je grond en anderzijds via efficiënt omgaan met het gevoerde voer. Dit kan dan ruimte opleveren voor wat extra groei.

Veel koeien die rondlopen nu onrendabel

De angst is echter groot dat we door het fosfaatplafond schieten. Daarom blijven nu veel koeien lopen die economisch onrendabel zijn. Want stel dat er rechten komen, dan kun je er maar beter veel hebben. Zo gaat het vanzelf fout. Lekker weg doen die mee-eters. Bij een melkprijs van krap 30 cent moet de koe dagelijks minimaal 15 kilo melk geven om haar eten te bekostigen. Mocht het gras deze zomer minder groeien dan vorig jaar en mestafzetkosten blijven op een euro of 16 per kuub, dan is het zelfs noodzaak om nu al streng te selecteren in het koppel. Met elkaar kunnen we veel sturen!

Duidelijkheid over komende verplichtingen is gewenst. Tot dat moment danst de sector op de vulkaan.

Beheer
WP Admin