Redactieblog

2844 x bekeken 11 reacties

Dure levensduur van koeien

De economie bepaalt de levensduur van de koeien. Daar verandert wel of geen melkquotum niets aan.

De levensduur van koeien moet omhoog. Dat moet van boeren, van fokkerijorganisaties, van LTO. Van nature kunnen koeien veel ouder worden dan de moderne melkkoe nu wordt: ­gemiddeld 5,5 jaar, waarin ze 3,5 lactaties voltooit.

Melkproductie wordt doorslaggevende factor
Nu rijst de vraag of het verdwijnen van het melkquotum invloed krijgt op de levensduur. Nee, want de economie regeert bij de beslissing of een koe van het erf verdwijnt. Dat was de afgelopen dertig jaar tijdens de quotering al niet anders. Alleen de afwegingen verschillen. Toen was het druk van wachtende vaarzen die leidde tot versnelde afvoer van melkkoeien. In het quotumloze tijdperk zal melkproductie per koe per dag de doorslaggevende factor worden. Die staat immers gelijk aan bruto-inkomen. Zo wordt er op grote bedrijven in de VS naar gekeken. Levert vervangen meer op, dan gebeurt dat. Dat het vervangingspercentage dan soms oploopt tot 40 of 50 interesseert de bedrijfseconoom van het bedrijf maar bitter weinig. De koe is er puur productiemiddel.

Nederlandse boer beschouwt koe niet als productiemiddel
In Nederland hebben we die cultuur niet. We kennen onze koeien en zullen ze niet als productiemiddel beschouwen. Maar ook aan geduld komt een eind. We wachten langer, maar als het celgetal van uw 88 punten koe is omgeslagen naar een chronische SAU die ook na de droogstand niet is verholpen, ruimt de koe het veld. De levensduur is dan wel een jaar langer (gerekt). Goed voor de levensproductie bij afvoer; bedrijfseconomisch had ze vorig jaar al aan de haak moeten hangen. In dat geval is levensduur duur.

Moment om koe af te voeren moet economisch gedreven zijn
Zijn inspanningen van fokkerijorganisaties dan waardeloos? Zeker niet. Door alle beschikbare kengetallen te gebruiken kunnen we een koe fokken die langer blijft lopen omdat ze zelfredzaam, sterk en weerbaar is. Zo verschuift het moment waarop de beslissing valt een koe af te voeren. Die beslissing komt echter altijd een keer. En die moet dan economisch gedreven zijn. Het eerste verlies is het minste verlies.

Laatste reacties

 • John*

  juist de inspanningen van de fokkerijorganisatie maken dat het koe eerder vervangen moet worden volgens economische begrippen. Elke generatie presteren de dieren beter waardoor de productiecapaciteit van een jong dier een oude koe van het bedrijf concurreert.

 • koeboertje

  John , een jong dier kan nooit met een oude koe concureren eerst moeten de opfokkosten nog terugverdiend worden, elk jaar dat een koe langer op het bedrijf blijft is pure winst want er komen geen opfokkosten meer bij ook al geeft zij wat minder dan de piekproductie.

  Je moet in euro s rekenen, niet in liters melk !

 • joannes

  Zodra een koe als een productiemiddel/kapitaal investering gezien wordt, zal het anders worden! Met management van gezondheid, voer en daarmee melkproductie komen boeren er vanzelf achter dat jongvee grootbrengen voor vervanging vele male kostbaarder is dan het specifieker sturen op een producerende koe. Die eerste 2 , 3 jaar zijn relatief de duurste jaren voor een producerende melkkoe! 

 • alco1

  Het is maar net wat de waarde is van een koe die het erf verlaat.
  Als melkkoe voor 2200 euro.
  Als dikke koe voor 900 euro
  Als wrak met geld toe geven en de boer blij dat hij een hoge levensproductie heeft gerealiseerd en naar alle waarschijnlijkheid een hoge veearts rekening.

 • M.harmsen

 • BO(skabout)ER

  wat een dom stuk is dit zeg! Tuurlijk moet de levensduur omhoog. Bij ons geven bijna alle oudere koeien boven de 10.000 liter melk, de jonge beesten lukt dit niet. De enige reden dat deze koeien weg gaan is de vruchtbaarheid of een ander mankement. Door goed te fokken en de stallen naar de koeien aan te passen probeer je meer oudere koeien te krijgen en dus  meer liters bij afvoer! Maar ook meer liters op je gemiddelde koppel koeien. Je kan veel vertellen maar bij een afvoer van 40/50 procent gaat er iets structueel mis, ook bij zulke Amerikaanse boeren. 

  @john; Als jou jongere generatie steeds weer veel beter presteert als de oudere dan klopt er ook iets in jou beleid niet. 

 • el

  Het is een ander verhaal als je vaarzen op kunt fokken voor $1300 En een dikke koe$1500 opbrengt voor de slacht!

 • joannes

  @el, je bent nog veel te goedkoop. Maar ja dat zijn de kansen wanneer alles geöptimaliseerd (moet) worden. Voor een Melkvee bedrijf met een prima (dure) installatie is een prima producerende melkkoe de enigste cashcow. Relatief minder jongvee en, voor die noodzaklijkerwijs te vervangen, prima vaarsen mat lage uitval mag wat kosten. Met die nieuwe wetten is elke Koe een productie unit met duur afval zoals Mest en duur Voer. Selectie is meer dan Noodzakelijk! En dat zeker, wanneer de Melkprijs weer een keer door de hoeven gaat! 

 • John*


  in quotumvrij tijdperk is het zaak te zorgen voor voldoende aanwas van onderuit. blij slechte prijzen kunnen de bijna en afgeschreven koeien aan de haak. bij goeie prijzen is er weer voldoende aanwas van onderuit om de veestapel te laten groeien.

 • ohzo

  In een quotum vrij tijdperk is het zaak om de marginale melk prijs te kennen. De kosten per 100 l melk zijn onderheschikt aan IOFC. Vele voerboeren moeten daarom nog een beetje bijscholing krijgen.

 • Trekkertrek

  @John* Lijkt me een slecht advies met dierrechten voor de deur.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.