Commentaar

4105 x bekeken 4 reacties

Top contante nabetaling voor leden van FrieslandCampina

FrieslandCampina’s jaarcijfers vallen mee. De melkprijs over 2014 is net zo goed als over 2013.

De zon schijnt nog volop voor de leden van FrieslandCampina. De coöperatie keert in mei een top contante nabetaling uit over 2014: € 1,86 per 100 kilo. Daarvan ontvingen de veehouders al 41,5 cent, zodat ze in mei nog € 1,45 ontvangen. Ook wordt dan € 1,07 in tegoed ledenobligaties geschreven. Het topresultaat over 2013 wordt dus nagenoeg opnieuw neergezet. Toen was de ledenmelkprijs € 42,90 per 100 kilo, in 2014 is dat slechts 20 cent minder. En voor de veehouder betekent dat meer brutomarge, want in 2013 was de voerprijs fors hoger dan in 2014.

Hoge nabetaling komt door eenmalige meevallers

Mooie berichten. Minder mooi is dat de hoge nabetaling vooral het gevolg is van eenmalige meevallers. De pensioenverplichtingen van de medewerkers zijn vanaf 2015 ondergebracht bij een bedrijfstakpensioenfonds en een verzekeraar. Dat is goed voor een eenmalige bate van € 131 miljoen. Ook leverde de brand in Gerkesklooster een leuke meevaller op, € 20 miljoen. Deze twee posten vormen samen al ruim de helft van de winst die in boekjaar 2014 € 303 miljoen bedroeg.

Melkpoeder geeft druk op melkprijs in 2015
De uitbreiding van de melkproductie wordt in 2015 geraamd op 3 procent. Dat betekent dat meer melk verwerkt gaat worden in melkpoeder. De prijs daarvan is minder stabiel dan die van de margeproducten als merkkaas, toetjes en gezondheidsdranken. Oftewel: dat gaat druk op de melkprijs geven. Net zoals in 2014 het wegvallen van Rusland deed. Dat kostte de FrieslandCampina-leden € 80 miljoen.

FrieslandCampina is financieel ijzersterk
Toch, het blijft koffiedik kijken wat internationale markten gaan doen. Op geopolitieke processen heb je als bedrijf geen grip, en het weer in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten is al net zo wispelturig als in Nederland, het beïnvloedt de uiteindelijke productie in die regio’s. Belangrijker is de eigen positie van FrieslandCampina, en die is met merkartikelen goed, financieel is ze ijzersterk, de belangrijkste risico’s zijn in kaart en afgedekt en het management is stabiel. Het kan in 2015 dus wel wat minder goed uitvallen, structureel is er niks aan de hand.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Wat zou de vrije verkoopwaarde zijn van het complete Friesland Campina concern? 

 • koestal

    Foxy,wat zijn je aandelen waard ?

 • koestal

  Het kan niet op.gisteren toch wel een zonsverduistering Bodde

 • Foxxy

  @ Koestal, naïef om te denken dat alle aandelen van leden de totale waarde van het Friesland Campina concern zouden vertegenwoordigen 

Of registreer je om te kunnen reageren.