Boerenblog

3697 x bekeken 1 reactie

'Ons bos is vanaf 2016 geen afvaldump meer'

Eleonie Pijl woont sinds 2009 met haar gezin in Noorwegen. Zij zijn pas verhuisd naar hun eigen melkveebedrijf. Deze opnieuw de afvaldump in het bos, en de niet erg daadkrachtige gemeente.

De plastic inzamelplaats in ons bos is uitgegroeid tot een stortplaats; die werd zelfs beheerd door de vorige eigenaar, die de ophaaldienst opbelde en de boel zelfs sorteerde met zijn medewerker. En kreeg hij daar een vergoeding voor? Nee dus! De gemeente wil het pad ernaartoe niet eens netjes recht schuiven, nadat het door alle trekkers aan gort wordt gereden, want in feite is het een bedrijf in Levanger dat voor het afval verantwoordelijk is.

Eerst lauwe reactie van Noorse gemeente

Wij willen een acute stop voor deze situatie! We leggen de bal toch weer terug bij de gemeente. Wij weten helemaal niets van deze afspraak. De gemeente wilde echter niet eens bellen om de rotzooi op te ruimen, dat hadden ze naar hun mening nooit hoeven doen. Dan krijg je te horen: "Kunnen jullie zelf niet even contact opnemen met de ophaaldienst?"

Na inspectie toont de gemeente meer begrip

Echter, na een inspectie door de landbouwman van de gemeente moest deze ook wel toegeven dat het bos toch niet helemaal netjes was, en nam hij het initiatief om alles op laten ruimen.

'Iedereen komt afval storten in ons bos, en zonder vergoeding'

Briesend luchten we ons hart bij onze Letse ex-werknemer, die zich ook nog wel herinnerde dat hij daar dagen heeft staan graven en sorteren. Maar een verbod instellen met onmiddellijke ingang vond hij toch niet wijs. Dat zou meteen het signaal geven van 'get off my land', aangezien iedereen hier al járen de boel brengt en wij net komen kijken (al is het wel ons bos waar iedereen zijn zooi kwijt kan, tegen een vergoeding van nul komma nul.

'Echt per direct een verbod op afval storten instellen kan een verkeerd signaal afgeven aan de nieuwe buren: van mijn land af'

Per 1 januari moeten buren afval laten afhalen

Daar zat wel wat in: dan misschien niet meteen een verbod op afval storten instellen. Maar: in elk geval vanaf 1 januari is dit geen inzamelplaats meer. Het hóeft ook niet. De afvalophaaldienst komt namelijk al het hele jaar gewoon gratis langs bij alle boerderijen, ook voor landbouwplastic.

Al jaren storten naburige Noorse boeren afval in dit bos, dat privébezit is. Dat gebeurt zonder er een vergoed voor te betalen. Dit terwijl de plaatselijke afvalophaaldienst al jaren gewoon gratis afval komt ophalen van boerderijen. Foto: Eleonie Pijl
Al jaren storten naburige Noorse boeren afval in dit bos, dat privébezit is. Dat gebeurt zonder er een vergoed voor te betalen. Dit terwijl de plaatselijke afvalophaaldienst al jaren gewoon gratis afval komt ophalen van boerderijen. Foto: Eleonie Pijl

Eén reactie

  • exvarkensboer1

    Juist. Geen afval op je land laten dumpen. Dus zelf in NL ook geen mest naar het buitenland brengen. Oplossing productie en aanwending van mest op je eigen land. Hoef je ook geen energieverslindende moeite te steken in mestverwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.