Verlies derogatie: schade zuivelsector mogelijk ¬ 940 miljoen - Foto: Mark Pasveer RundveeAchtergrond

Verlies derogatie: schade zuivelsector mogelijk €940 miljoen

Verlies van derogatie kan de zuivelsector een schade opleveren van circa €940 miljoen. Dat is het geval als hooguit de helft van het extra mestoverschot kan worden verwerkt, volgens Wageningen Economic Research (voorheen LEI) van Wageningen UR (WUR).

Als het extra overschot wel volledig verwerkt kan worden, bedraagt de totale schade altijd nog circa €450 miljoen per jaar ten opzichte van de situatie met derogatie. Het bedrag voor de zuivelsector is gebaseerd op het jaar 2013 en bestaat voor een deel uit hogere mestkosten.

Voor een gemiddeld melkveebedrijf in de WUR-berekening gaat het inkomen op basis van het jaar 2015 met €10.000 (bij volledige verwerking extra overschot) tot €23.000 (bij 50% verwerking) omlaag. De daling van het saldo daalt vooral door hogere afzetkosten voor mest een aankoop van kunstmest.


De netto toegevoegde waarde van de zuivelsector daalt met €450 tot €940 miljoen.

Het totale saldo in de melkveehouderij daalt zonder derogatie volgens de WUR-berekening met respectievelijk €240 miljoen of €520 miljoen (100% en 50% verwerking). Dat is duidelijk meer dan de €160 miljoen die eerder werd berekend.

De effecten blijven niet beperkt tot de melkveehouderij. Met name de varkens- en vleesveehouderij zullen last krijgen van de grotere druk op de mestmarkt. Als er onvoldoende verwerkingscapaciteit is voor het extra mestoverschot, krimpt de varkensstapel met 13% en de overige rundveestapel met 10% ten opzichte van 2015. Bij melkvee is de daling kleiner volgens WUR, en komt uit op 5%.

Beheer
WP Admin