Rundveehouderij

Achtergrond 2180 x bekeken 3 reacties

‘Planner zet je aan het denken’

De Bedrijfsrouteplanner helpt melkveehouders gemakkelijker te achterhalen wat de gevolgen zijn van aanpassingen in de bedrijfsvoering. Doel is om in de toekomst al voor het nemen van maatregelen inzicht te krijgen in de gevolgen.

Melkveehouder Barry Hommers uit het Overijsselse Ambt Delden is één van de eerste veehouders die met de Bedrijfsrouteplanner aan de slag is gegaan. Dit instrument, gericht op het inzicht krijgen in de eigen duurzaamheidsprestaties op het bedrijf, is door adviesbureau DLV Rundvee Advies en CLM ontwikkeld in samenwerking met een groep veehouders. De Bedrijfsrouteplanner geeft inzicht in acht verschillende duurzaamheidsthema’s: economie, arbeid, diergezondheid, ammoniak, stikstof, fosfaat, broeikasgassen en landbeslag.

Waarom werkt u met de Bedrijfsrouteplanner?

“De Bedrijfsrouteplanner zet je aan het denken. Ik kon gemakkelijk instappen, omdat zowel mijn financiële als mestboekhouding al bij DLV ligt. Het was dan ook niet lastig voor ze om me over te halen mee te werken.”
Wat kunt u ermee?

“Soms ruik je in de stal aan de koeien dat er iets niet goed zit. Je melkt niet lekker, ondanks het feit dat het rantsoen goed is doorgerekend en lijkt te kloppen. De veiligheidsmarges die er met ruimere bemestingsnormen waren, zijn weg. Daardoor lopen we als veehouders tegen andere zaken aan dan voorheen. Met de Bedrijfsrouteplanner kun je gemakkelijker achterhalen wat de gevolgen zijn van aanpassingen in de bedrijfsvoering. Zo krijg je bijvoorbeeld niet alleen een mineraaltechnisch overzicht, maar ook inzicht in de gevolgen voor de gezondheid van de koeien en de financiën. Hierdoor kun je op een effectieve manier aan de slag om zaken te verbeteren. Ook kunnen de scores worden vergeleken met die van collega-veehouders.”
Vielen de eerste cijfers mee of tegen?

“Veel cijfers gaven een goede weergave van de bedrijfseconomische situatie waarin mijn bedrijf zich bevindt. De meest opvallende cijfers kon ik wel plaatsen. Een ruime ruwvoerpositie en een hoge omzet en aanwas kwamen niet als verrassing na het in tweeën splitsten van het bedrijf. Wel ben ik verrast door mijn score op diergezondheid. De kosten liggen hier met 1,57 cent per liter duidelijk hoger dan gemiddeld. Dit had ik niet verwacht. Positief verrast was ik door de hoge melkproductie per gewerkt uur van 280 kilo.”
Weet u al waar de hoge diergezondheidskosten vandaan komen?

“Het medicijngebruik bij mastitisgevallen ligt te hoog. Er komen teveel dieren uit de droogstand met een verhoogd celgetal. Dit komt omdat de dieren vaak worden drooggezet met een productie boven de twaalf liter.”

Zitten melkveehouders wel te wachten op dit soort nieuwe instrumenten?

“Ik denk het wel, de meest collega’s weten ook wel dat het verlagen van de mestnormen niet alleen effect heeft op het voedergewas, maar ook op de dieren. Van belang is dat de Bedrijfsrouteplanner in de praktijk bruikbaar moet zijn. Pas dan heeft een nieuw instrument nut.”

Laatste reacties

  • wpg

    Super weer een tool voor een stropdas aan't werk te houden. Ik ga een tool ontwikkelen hoeveel uren stropdas ik aan't werk heb/100 kg. Melk. En hoe daar op te kunnen bezuinigingen.

  • Jaap39

    Hoog gehalte oude wijn in nieuwe zakken.

  • joannes

    Het oude gezegde ¨meten is weten¨ blijft altijd geldig. Daar heb je geen stropdas voor nodig wanneer je zelf de discipline op kan brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.