Pluimveehouderij

Nieuws 4757 x bekeken 2 reacties

'Kip vangen zonder poot te breken'

De pluimveeketen moet zorgen dat dierenwelzijnsregels bij vangen en transport goed worden nageleefd, zegt staatssecretaris Martijn van Dam. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werkt aan een analyse van de pluimveeketen en aan de hand daarvan zal de staatssecretaris zo nodig extra maatregelen treffen.

Dat zegt Van Dam in antwoord op Kamervragen van Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en de SP over de behandeling van leghennen die worden afgevoerd naar de slacht. Aanleiding was een rapport van Eyes on Animals en Dierenbescherming over de behandeling van uitgelegde leghennen. Daarin werd melding gemaakt van veel kippenleed bij het vangen en transport.

Overtredingen vaststellen

Volgens Van Dam is het lastig overtredingen van de regels bij het vangen en vervoer vast te stellen. Situaties waarbij kippen met ledematen klem kwamen te zitten in de transportkratten, zoals Eyes on Animals beschreef, zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet aangetroffen, zegt de staatssecretaris. De NVWA bekijkt of er methoden zijn om overtredingen bij vangen en transport vast te stellen.

Export

De staatssecretaris zegt dat jaarlijks ruim 57 miljoen uitgelegde leghennen en ouderdieren (hennen en hanen) naar het slachthuis gaan. Daarvan is 14% langer onderweg dan 4 uur. Dat de dieren naar het buitenland gaan is niet altijd vanwege het geld. Grote uitgelegde hennen of ouderdieren worden bijvoorbeeld niet in Nederland geslacht, omdat er geen Nederlandse slachterij is die die dieren kan verwerken. Vorig jaar zijn in totaal 5,5 miljoen kippen en hanen naar Polen gebracht voor de slacht, 25 miljoen naar België, Duitsland of Frankrijk.

Laatste reacties

  • b.brink1

    Ook nu weer beweringen van dierenactivisten die niet de waarheid zijn. Zelf meedoen aan fraudeleuze praktijken, waarbij door dergelijke organisaties miljoenen euro's zijn gejat. Net als motorbendes deze organisaties verbieden.

  • yongone

    57 miljoen leghennen per jaar ???????

Of registreer je om te kunnen reageren.