Pluimveevisie 2025: rechten weg en emissiearm - Foto: Frank Uijlenbroek PluimveeNieuws

Pluimveevisie 2025: rechten weg en emissiearm

De pluimveesector wil in de komende 10 jaar af van de pluimveerechten en ontwikkelen richting een emissiearme pluimveehouderij.

Dat staat in het visiedocument Koers voor een vitale pluimveehouderij in 2025, dat Eric Hubers (voorzitter pluimveevakgroep LTO/NOP) en Hennie de Haan (voorzitter Nederlandse Vakbond Pluimveehouders) dinsdagochtend overhandigden aan staatssecretaris Martijn van Dam.

Vooral het al dan niet pleiten voor afschaffen van pluimveerechten was een heet hangijzer in de sector. “De komende jaren wil de pluimveesector er aan werk om op termijn te komen tot een situatie zonder pluimveerechten”, zo staat in het document dat LTO/NOP en NVP namens de primaire pluimveesector gezamenlijk opstelden. Dat gaat gepaard met de toevoeging dat toekomstbestendige bedrijfsontwikkeling hierdoor beter mogelijk moet worden, zonder significante groei van de pluimveesector.

Bij behoud rechten: handel aan banden leggen

Wanneer het rechtenstelsel blijft, vragen LTO/NOP en NVP om de volgende aanpassingen: het aan banden leggen van de handel in rechten en het omzetten van bestaande ontheffingen naar permanente rechten. Dat eerste moet gebeuren door het systeem zo in te richten dat alleen actieve pluimveehouders tot 25% van hun totaal aantal rechten mogen verleasen, en stoppers binnen een jaar hun rechten moeten verkopen zonder tussenkomst van handelaren.

De pluimveesector spreekt verder uit het initiatief te nemen om de komende jaren te komen tot een emissiearme pluimveehouderij. De uitstoot van fijnstof, ammoniak en geur moet in 2025 ‘significant’ en zoveel als mogelijk verminderd zijn door toepassen van zowel bestaande als nieuwe technieken, bij voorkeur toegepast in de stal en door een integrale oplossing.

Marktgestuurde ontwikkelingen

In het visiedocument spreekt de pluimveehouderij ambities uit voor komende jaren en wordt geschetst welke randvoorwaarden, met name vanuit de Nederlandse overheid, daarvoor nodig zijn. LTO/NOP en NVP spreken uit hiermee richting te willen geven aan de ontwikkeling van de Nederlandse pluimveesector. Toekomstbestendig verduurzamen en maatschappelijke acceptatie zijn centrale thema’s.

Andere ambities van de sector zijn om als pluimveesector in 2025:

  • energieneutraal zijn,
  • dat het doden van eendagshaantjes door nieuwe techniek niet meer nodig is,
  • dat er over 10 jaar geen veelgebruikers van antibiotica meer zijn.

De sector pleit ervoor dat ontwikkelingen marktgestuurd plaatsvinden, binnen het Europees wettelijk kader en zonder nationale koppen op de wetgeving. Etikettering van land van herkomst van de kip is noodzakelijk zodat de Nederlandse sector zich kan onderscheiden.

Van Dam: goed dat pluimveesector initiatief neemt

Staatssecretaris Van Dam wilde nog niet direct uitgebreid reageren. Meteen na de overhandiging liet hij al wel weten dat hij het goed vindt dat de pluimveesector het initiatief heeft genomen om na te denken over de toekomst. “De geformuleerde visie opent het pad naar een duurzame, economisch sterke en gewaardeerde pluimveehouderij. De ambities ten aanzien van registratie, veevoer, dierenwelzijn, medicijngebruik, hygiëne, voedselveiligheid en transport spreken mij zeer aan. Daarnaast moeten we de komende tijd vooral aan de slag om de uitstoot van fijnstof door pluimveehouderijen terug te dringen”, aldus Van Dam.

Beheer
WP Admin