Pluimveehouderij

Nieuws 1978 x bekeken

Vraagtekens bij kip-cijfers CBS

Den Haag - Bij de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten bracht over prijzen van kip en kipfilet worden vraagtekens gezet, net als bij de conclusie die media daaruit trokken, namelijk dat kip tien keer over de kop zou gaan van boer tot supermarkt. Econoom Peter van Horne van het LEI zei tegen Foodlog.nl dat de cijfers volgens hem een totaal verkeerde indruk geven en niet kloppen.

In de CBS-berekening wordt de gemiddelde consumentenprijs van kipfilet in de supermarkt tegenover de vleeskuikenprijs gezet die pluimveehouders ontvangen per kilo levend gewicht. Daarbij wordt geen rekening gehouden met vierkantsverwaarding (de kipfilet is veruit het meest waardevolle onderdeel van de kip) en export (een groot deel van de kip belandt niet in de Nederlandse supermarkt). Bovendien worden in de consumentenprijs prijzen van kipfilet uit verschillende segmenten bij elkaar genomen. Het CBS liet aan Foodlog weten de cijfers vanwege de kritiek opnieuw te gaan bekijken, en als daar aanleiding toe zou zijn deze zo snel mogelijk te nuanceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.