Pluimveehouderij

Nieuws 1249 x bekeken

Uitloopbedrijven op kleigrond lopen meer risico op vogelgriepbesmetting

Den Haag – Pluimveebedrijven met uitloop op kleigrond hebben een grotere kans op besmetting met laagpathogene vogelgriep (LPAI). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Uit een studie van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) blijkt dat pluimveebedrijven met uitloop 7,7 keer meer kans hebben op een besmetting met laagpathogene vogelgriep dan bedrijven zonder uitloop.

In een onderzoek zijn veertig uitloopbedrijven met een vogelgriepverleden vergeleken met 81 uitloopbedrijven waar nooit vogelgriep is geconstateerd. Hieruit blijkt dat uitloopbedrijven waar de pluimveehouder vaak eenden in de uitloop ziet, relatief vaker besmet zijn. De kans op besmetting is 3,3 keer groter dan bedrijven waar minder vaak wilde eenden worden gezien. Uitloopbedrijven op kleigrond zijn relatief vaker besmet met LPAI. De kans op vogelgriep bij een uitloopbedrijf op klei is 5,8 keer groter dan bij andere grondsoorten. Mogelijk komt dit omdat kleigronden vaker in waterrijke gebieden liggen, schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Het CVI gaat de conclusies verder onderzoeken. Daarnaast wordt onderzocht of er bepaalde perioden zijn waarin het risico op besmetting groter is. Bij wilde watervogels wordt het virus jaarrond gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.