Pluimveehouderij

Nieuws 1576 x bekeken 1 reactie

China sluit grens voor pluimveeproducten uit de VS

Washington - China heeft een importstop voor pluimveevlees en eiproducten uit de Verenigde Staten afgekondigd. Ook eendagskuikens en broedeieren vallen onder de importstop. Dit gebeurt naar aanleiding van de recente gevallen van hoogpathogene vogelgriep die in de noordwestelijke staat Washington aan het licht zijn gekomen.

De maatregel is een gevoelige klap voor de Amerikaanse pluimveesector. China is een van de grootste afnemers van Amerika. Van januari tot november vorig jaar bedroeg de import van Amerikaans pluimveevlees in geld uitgedrukt een bedrag van $272 miljoen. China is niet het eerste land dat een embargo voor Amerikaanse pluimveeproducten afkondigt. Zuid-Korea ging China voor. Amerika is nu drie van zijn meest belangrijke afzetmarkten kwijtgeraakt. Eerder raakte Amerika Rusland kwijt in verband met de Oekraïense crisis.

In verband met de uitbraken in de Verenigde Staten hebben ook andere landen maatregelen afgekondigd. In de meeste gevallen hebben deze landen alleen restricties ingesteld voor de besmette staten van Amerika.

De USDA vindt de Chinese en Koreaanse reactie overtrokken en wijst erop dat tot nu toe geen enkel groot commercieel bedrijf is getroffen door vogelgriep.

Jim Sumner, voorzitter van de organisatie van pluimvee-exporteurs USAPEEC, wijst erop dat deze USA-brede maatregel van China grote gevolgen heeft voor de binnenlandse productie van China. Hij doelt op het importverbod voor eendagskuikens en broedeieren. Daarmee wordt de eigen productie van China ook getroffen.

Eén reactie

  • gjcamps

    Kan de EU nu kip of varkens delen naar China exporteren, ook de lage Euro helpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.