Pluimveehouderij

Nieuws 3401 x bekeken 4 reactieslaatste update:8 aug 2014

Effect Russische maatregel op pluimveevleessector niet zo groot

Brussel - De Europese en Amerikaanse pluimveevleessector reageren laconiek op de importrestricties voor Amerikaans pluimveevlees, die president Poetin van Rusland heeft afgekondigd. De export van broedeieren en eendagskuikens wordt niet getroffen door de Russische maatregelen.

Rusland importeerde in 2013 267.000 ton pluimveevlees uit Amerika. Europa was goed voor de levering van 95.000 ton. Voor Amerika beslaat de export naar Rusland een aandeel van 7 procent. Voor de EU staat Rusland op de vijfde plaats als afnemer. Er ging vorig jaar veel meer vlees naar landen als Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië en Hong Kong. Het gaat om slechts 6 procent van de totale pluimveevlees-export.

Rusland voert al jaren een politiek om zelfvoorzienend te worden voor pluimveevlees. De importen uit Amerika en de EU vertonen daardoor van jaar tot jaar een dalende tendens. In het midden van de jaren negentig was Rusland nog goed voor 40 procent van het exportvolume pluimveevlees van Amerika. Ook de exporten van de EU laten een zelfde beeld zien. Vergeleken met 2012 was de export van de EU met 16 procent geslonken.

Voorzitter Jacques de Lange van de Vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens toont zich verheugd dat export van broedeieren en kuikens mogelijk blijft. "De Russen kiezen er voor het uitgangsmateriaal gewoon te laten komen. Ze willen hun eigen productie in de benen houden en zo mogelijk versterken." De Lange vindt overigens dat de overheid bedrijven te hulp zou moeten schieten, omdat de huidige exportproblemen naar Rusland niet onder het normale bedrijfsrisico vallen. "Het is het gevolg van politieke keuzes. Rusland was tot voor kort een bevriende natie."

Laatste reacties

 • gambanar

  En daar gaan we , de peren ( en andere sectoren)boeren betalen de prijs en de broedeieren exporteurs blijven leveren . Waarom stopt EU niet met alle export naar Rusland ? Dat zou nu juist een klemmetje zijn dat de Russische pluimveesector zou kunnen boycotten.Het kan toch niet dat een exportpartner zomaar bepaalde producten kan verbieden en tegelijkertijd de EU hun gaat helpen met nijpende tekorten in de Russische pluimveesector , leg gewoon hun broiler en legstallen plat .
  Is er nog wel een EU ???

  Emiel Arron

 • zeelander

  Beste gambanar
  In het leven is het spreekwoord toch
  Ieder voor zich en god voor ons allen

 • Probe

  Willen we ellende op ons zelf afroepen? Prima om niet te leveren om ze daar droog te leggen. Maar dan door deze stroom marktconform op te kopen en doordraaien richting rendac.

 • altijd wat

  Gambanar, ga jij dan het gelag betalen? paar miljoen in de week?

  Zo ja hoor ik het graag, zo nee dan snap je het niet helemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.