Pluimveehouderij

Nieuws 2270 x bekeken 2 reacties

Vleeskuikenleverancier bedriegt met label

Wietzen - Een producent in het Nedersaksische Wietzen heeft vijf jaar lang tot december vorig jaar kuikenvlees op de markt gebracht onder het prestigieuze Duitse dierenwelzijnslabel Neuland dat niet aan de normen van het zegel voldeed.

Dat heeft de boer in kwestie, die tevens een kuikenslachterij runt, gezegd tegen weekblad Die Zeit. Neuland ontkent de zaak niet en stelt dat de leverancier bij een controle tegen de lamp is gelopen. De fraude bestond er onder meer uit dat, tegen de Neuland-eisen in, snelgroeiende kuikenrassen werden gemest en dat de hand werd gelicht met de ruimte per dier. De leverancier kocht ook vleeskuikens in van niet door Neuland gecertificeerde pluimveehouders.

Neuland zegt in een commentaar op de website van het label dat de fraude is vastgesteld bij een controle van de warenstroom. De organisatie betreurt de gang van zaken sterk maar meent dat het gaat om een individueel geval.

De leverancier, die tevens een kuikenslachterij runt, heeft toen zelf het contract met Neuland opgezegd. Verdere controles van het bedrijf zijn op grond daarvan niet meer doorgevoerd. Volgens Die Zeit heeft de vleeskuikenhouder wel honderdduizenden euro's verdiend met de frauduleuze leveranties.

Neuland is een label dat in het leven is geroepen door de groene boerenbond AbL, natuurbeschermingsorganisatie BUND en de Deutsche Tierschutzbund. Het garandeert de consument 'Qualitätsfleisch aus besonders artgerechter und umweltschonender Haltung', ofwel kwaliteitsvlees uit milieuvriendelijke productie met een bijzonder hoog dierenwelzijnsniveau. De prijzen van Neuland-vlees zijn daardoor aanzienlijk hoger dan wat er gemiddeld voor vlees moet worden betaald.

Laatste reacties

  • groot boerdam

    'Ofwel kwaliteitsvlees uit milieuvriendelijke productie met een bijzonder hoog dierenwelzijnsniveau'
    Dus dat is de gangbare kip niks mis mee!

  • FarmerNL

    Op de duitse radio werd gezegd dat hij ze eerst 3 weken tradioneel opfokte en dan verplaatste naar gekeurde afmest stallen, schijnt zoiets als Volwaard te zijn. is dus goed bezig geweest voor het milieu beetje minder voor dierwelzijn, blijft zwendel.

Of registreer je om te kunnen reageren.