Pluimveehouderij

Nieuws 1549 x bekeken 4 reacties

Euwep wil strengere eisen eierimport

Brussel - De Europese handelaren in eieren en eiproducten, verenigd in Euwep, willen dat eieren en eiproducten die van buiten de EU worden ingevoerd aan dezelfde eisen voldoen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid als de in de EU geproduceerde eieren.

Dit bepleitte Euwep-secretaris Mark Williams onlangs in Brussel in een hoorzitting van het Europees Parlement. Williams dringt erop aan eieren en eiproducten in handelsverdragen aan te merken als 'gevoelig product'.
In zijn betoog voor de Europarlementa­riërs haalde Williams een eind 2012 geactualiseerd rapport van landbouweconomisch instituut LEI over de concurrentiepositie van de Europese eierindustrie aan. Hieruit blijkt dat de kostprijs van eieren en eiproducten van onderzochte landen buiten de EU een stuk lager is dan van EU-eieren en -eiproducten. Alleen door de huidige systematiek van importtarieven is de aanbiedingsprijs van in de EU geproduceerde ­eieren en eiproducten lager dan van eieren en eiproducten van buiten.
Euwep voerde eerder, onder meer in april en november vorig jaar, gesprekken met individuele leden van het Europees Parlement (EP). Volgens oud-voorzitter van eierhandelorganisatie Anevei en Euwep Arend Mijs was 'ons niet-aflatend roeptoeteren over dit onderwerp' de aanleiding tot de hoorzitting. Hubert Andela, sinds dit jaar Anevei-voorzitter, vindt de hoorzitting een goede zaak, want 'het EP heeft serieuze invloed op de inhoud van aanstaande handelsakkoorden'. Volgens Andela heeft de agribusiness in de EU al heel lang de wens om onderwerpen waar burgers/kiezers zich om bekommeren – in elk geval dierenwelzijn – in de handelsakkoorden mee te wegen. Of het pleidooi van Williams in de hoorzitting effect sorteert is nog niet te zeggen. „We gaan als Anevei, met onze Europese ondernemersorganisatie, goed opletten wat het EP met de Euwep-informatie doet.''

Laatste reacties

 • deboed.advies@hotmail.com

  Prima werk dat de Euwep zo begaan is met de eierproducenten
  Jammer dat ik de pluimveehouders niet hoor en de dieren bescherming en lekker dier ,wat in Europa niet geproduceerd mag worden moet ook niet geïmporteerd mogen worden

 • Evert1

  Goed werk

 • bankivahoen

  Das heel simpel deboed@ , lekker dier en kornuiten zijn er niet bij gebaat dat de pluimveehouders een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Ze vinden het prima dat 3e wereld landen hier hun producten brengen al zijn ze onder andere omstandigheden geproduceerd als wat hier verplicht is
  Hoe slechter de prijzen hoe liever ze hebben, des te sneller zijn ze van hun vijanden verlost. Ook toekomstige veewetziekten zullen met luid gejuich ontvangen worden !

 • koestal

  bankivahoen@ ,helemaal mee eens !

Of registreer je om te kunnen reageren.