Pluimveehouderij

Nieuws 2112 x bekeken laatste update:18 nov 2014

Ruimingen verlopen volgens plan

Hekendorp – De ruiming van de 150.000 legkippen op het met vogelgriep besmette bedrijf in Hekendorp verloopt volgens plan. Dat zegt een woordvoerder van inspectiedienst NVWA desgevraagd. De stallen worden afgeplakt waarna de legkippen worden gedood met CO2.

De dieren in de eerste twee stallen zijn zondag gedood en zijn maandag afgevoerd. De dieren in de overige vier stallen zijn maandag gedood. Deze dieren worden dinsdag afgevoerd naar Rendac in Son. Dit gebeurt met speciaal afgesloten vrachtwagens, aldus de NVWA.
Volgens de NVWA zijn er bij de ruiming geen problemen. Bij een eerdere ruiming met dezelfde methode traden welzijnsproblemen op, omdat er door lekkage een te laag CO2-gehalte in de stal was, waardoor de dieren minder snel stierven. "Daar hebben we nu gelukkig geen last van", aldus de NVWA-woordvoerder.
In het gebied rondom het bedrijf geldt een noodverordening. Niemand mag het gebied in. "De maatregel is vooral uit praktische overweging genomen, omdat de wegen in het gebied heel smal zijn", aldus de NVWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.