PluimveeNieuws

Jumbo komt met nieuw kipconcept

Swifterbant – Supermarktbedrijf Jumbo komt met een nieuwe kip die voldoet aan hogere eisen dan de Kip van Morgen van supermarktorganisatie CBL.

Op termijn moet deze kip de basis gaan worden van het kipassortiment en wordt de gangbare kip (‘plofkip’) uitgefaseerd. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in Swifterbant op het vleeskuikenbedrijf van Leenders.

Jumbo zet de kip onder de naam Nieuwe Standaard Kip in de markt. Het product wordt alleen aangeboden in de Jumbo-winkels en niet in de C10000-winkels. De C1000-formule is waarschijnlijk midden volgend jaar geheel uitgefaseerd.

Jumbo komt met twintig kipproducten van de Nieuwe Standaard Kip. Volgens het bedrijf is de winkelprijs van de Nieuwe Standaard Kip €1 per kilo filet hoger.

De Nieuwe Standaard Kip is een traag groeiende Hubbard-kip. Jumbo hanteert een groeicriterium van maximaal 45 gram per dag en werkt met een mestperiode van 49 dagen. De criteria van De Kip van Morgen van CBL zijn iets ruimer: 50 gram per dag en een slachtleeftijd van 45 dagen. De dieren worden gehouden in stallen met daglicht via vensters of lichtdoorlatende dakplaten. De bezetting in de stal is maximaal 30 kilo per vierkante meter. De eis bij de Kip van Morgen is maximaal 38 kilo per vierkante meter.

In de stallen wordt afleidingsmateriaal verstrekt in de vorm van balen stro, er is strooisel en er wordt graan op de grond gestrooid om de dieren afleiding te bezorgen.

De kip komt van Nederlandse pluimveebedrijven. Zo’n dertig bedrijven produceren al voor Jumbo. Op termijn, als het hele bedrijf is omgeschakeld, moeten meer dan honderd pluimveebedrijven volgens de criteria van Jumbo produceren.

Beheer
WP Admin