Mechanisatie

Nieuws 4079 x bekeken 3 reactieslaatste update:28 mei 2015

Blokkendoseerwagen trekt vaste schare fans

Doetinchem (Gld.) – Hij is minder algemeen dan vroeger, maar nog lang niet rijp voor het agrarisch museum. Het aantal merken blokkendoseerwagens is tegenwoordig op één hand te tellen. Toch krijgt hij op menig bedrijf nog steeds de voorkeur boven een voermengwagen.

Hoewel het aantal fabrikanten dat een blokkendoseerwagen levert slonk, zijn de makers nagenoeg onverdeeld positief over de toekomst van deze machine. Zij leveren nog één type (Holaras en Trioliet) of meerdere (Schuitemaker en Strautmann). TREKKER brengt in het aprilnummer een marktoverzicht.

Vooral in het Zuiden en Oosten van het land is gemengd voeren in zwang. Toch blijft het aandeel van de blokkendoseerwagen vrij stabiel. De populariteit is het grootst in de typische grasgebieden als het Groene Hart, de kop van Noord-Holland en Friesland, waar graskuil een groot aandeel heeft in het ruwvoer. Uiteindelijk blijft de bedrijfssituatie (capaciteit, beschikbare arbeid) bepalend bij de keuze voor een voersysteem. Zowel kleine als grote bedrijven voeren met de blokkendoseerwagen. Soms ook is het een bewust prijstechnische keuze, zelfs op grote bedrijven. Niet alleen bij aanschaf, maar ook in het gebruik. Er kan een lichte trekker voor, 30 kW ofwel 40 pk volstaat vaak, en het voeren vraagt weinig brandstof.

Meer weten over aanbod, technische verbeteringen, specificaties en prijzen? U vindt alles in ons maandelijkse magazine, editie 319.

Foto

 • De blokkendoseerwagen is vooral populair in weidegebieden met een groot aandeel kuilgras in het rantsoen.

  De blokkendoseerwagen is vooral populair in weidegebieden met een groot aandeel kuilgras in het rantsoen.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Hoewel gemengd voeren de trend is hier in Brabant, vervult de blokkendoseerwagen al jaren trouwe dienst op mijn bedrijf. Weinig slijtage, geen onderhoud en laag brandstofgebruik. 
  Bovendien werkt het systeem super snel. Een paar uur blokken snijden en op voorraad zetten in de week, het dagelijks voeren is in 20 minuten gebeurd. Daarbij kun je dan ook nog gemakkelijk 2 á 3 keer per dag voeren. Je kunt immers gemakkelijk een blok voer laden en 's middags of 's avonds pas voeren, want omdat je vast laadt gaat het niet broeien.
  Als je in laagjes over elkaar heen voert, benader je het gemengd voeren redelijk, de koeien helpen je daarbij...:)
  Kortom, een ondergewaardeerd voersysteem!

 • koeboertje

  Helemaal mee eens Sjaak 

 • arjanvanappa

  Hier voeren we met een schuitemager amigo 40. Door de grootte van de voerwagen kunnen we eerst een pak gras oppakken en vervolgens een pak mais, deze valt er dan bovenop. Vervolgens gooien we er met het shoveltje was gehakseld stro, meel, en bierborstel over. Het geheel mengt zich redelijk wanneer er een paar keer heen en weer wordt gegaan langs het voerhek en de koeien doen de rest!

Of registreer je om te kunnen reageren.