Foto: Michel Velderman MechanisatieFoto

Zo werkt de Innovado-voerrobot

Hoe vindt een voerrobot zijn weg op het erf en in de stallen? Om die vraag te beantwoorden, bekeken we het Innovado-robotconcept van Schuitemaker eens nader. Opvallend is dat de robot zijn weg nu vindt via satellietnavigatie. Voorheen ging dat met lokale transponders. In de toekomst zal de robot zelf zijn weg uitstippelen.

Bijna negen jaar geleden, begin 2008, introduceerde Schuitemaker de Innovado-voerrobot. Het was de eerste voerrobot die zelfstandig het kuilvoer uitkuilt, bijproducten en krachtvoer laadt, het rantsoen mengt en voert. Andere voerrobots waren destijds (en nu nog steeds) afhankelijk van een voerkeuken waar de boer het kuilvoer en de bijproducten klaar moet zetten. In november 2008 kreeg de fabrikant er een gouden medaille voor op EuroTier.

De huidige generatie Innovado aan het werk. Foto's: Michel Velderman

De huidige generatie Innovado aan het werk. Foto’s: Michel Velderman

Op een melkveebedrijf in Daarle (Overijssel) waar de huidige generatie Innovado zijn werk doet, draaide daarvoor een van de eerste modellen uit 2009. Zelf noemt Schuitemaker die eerste versie een ‘concept car’, zoals we die kennen uit de automobielindustrie: een niet-productierijp studiemodel met toekomstige techniek, en qua design vaak een voorbode van wat komen gaat.

De huidige serie van vijf stuks krijgt komend jaar een opvolger. Wellicht gaat een aantal daarvan de grens over. Want daar is volgens het bedrijf ook veel belangstelling voor de Innovado. Hij is leverbaar vanaf €246.500.

  • Met behulp van de twee RTK-gps-antennes - de buitenste witte bolletjes - vindt de voerrobot zijn weg op het erf. Het RTK-correctiesignaal, in dit geval MoveRTK, zorgt voor een nauwkeurige positiebepaling met een afwijking van hooguit 2 tot 3 centimeter.

    Met behulp van de twee RTK-gps-antennes – de buitenste witte bolletjes – vindt de voerrobot zijn weg op het erf. Het RTK-correctiesignaal, in dit geval MoveRTK, zorgt voor een nauwkeurige positiebepaling met een afwijking van hooguit 2 tot 3 centimeter.

  • Terwijl de eerste modellen vanaf 2008 hun weg overal vonden met ingegoten transponders (blauw), gebeurt dat bij het huidige model alleen nog op plekken waar de ontvangst van RTK-gps problematisch is. Zoals langs bomenrijen en in de stal. Hierdoor zijn minder infrastructurele aanpassingen nodig.

    Terwijl de eerste modellen vanaf 2008 hun weg overal vonden met ingegoten transponders (blauw), gebeurt dat bij het huidige model alleen nog op plekken waar de ontvangst van RTK-gps problematisch is. Zoals langs bomenrijen en in de stal. Hierdoor zijn minder infrastructurele aanpassingen nodig.

  • In de stal zorgen de transponders er in combinatie met een snelheids- en stuurhoeksensor voor dat het juiste voer voor het juiste vee belandt. De veehouder geeft voor elk segment van het voerhek aan welk rantsoen er gevoerd moet worden.

    In de stal zorgen de transponders er in combinatie met een snelheids- en stuurhoeksensor voor dat het juiste voer voor het juiste vee belandt. De veehouder geeft voor elk segment van het voerhek aan welk rantsoen er gevoerd moet worden.

  • Vier lidar-sensoren (ofwel laser, één voor en drie achter, zie ook volgende foto) scannen de omgeving continu op verwachte en onverwachte obstakels.

    Vier lidar-sensoren (ofwel laser, één voor en drie achter, zie ook volgende foto) scannen de omgeving continu op verwachte en onverwachte obstakels.

  • Nemen ze een obstakel waar, dan vermindert de robot zijn snelheid. Ze worden ook gebruikt bij het benaderen van de kuilwand.

    Nemen ze een obstakel waar, dan vermindert de robot zijn snelheid. Ze worden ook gebruikt bij het benaderen van de kuilwand.

  • Tussen de RTK-gps-antennes bevinden zich (vlnr.) twee gsm-modules, één bluetooth-module en een wifi-module. De gsm- en wifi-modules zijn voor de RTK-correctie en de datacommunicatie. De bluetooth-module opent letterlijk deuren, hekken en silo’s.

    Tussen de RTK-gps-antennes bevinden zich (vlnr.) twee gsm-modules, één bluetooth-module en een wifi-module. De gsm- en wifi-modules zijn voor de RTK-correctie en de datacommunicatie. De bluetooth-module opent letterlijk deuren, hekken en silo’s.

  • Een automatisch hek maakt van het gebied rond de sleufsilo’s een afgeschermde ‘no go area’ waarbinnen de robot harder mag rijden.

    Een automatisch hek maakt van het gebied rond de sleufsilo’s een afgeschermde ‘no go area’ waarbinnen de robot harder mag rijden.

  • Zodra de Innovado het hek nadert, zorgt een bluetooth-signaal dat het hek tijdig opent en direct weer sluit.

    Zodra de Innovado het hek nadert, zorgt een bluetooth-signaal dat het hek tijdig opent en direct weer sluit.

  • In een internetomgeving zijn de voorgeprogrammeerde routes van de Innovado te zien (blauw) en zie je waar de robot zich bevindt (de groene cirkel). Elke kuil (en andere voeropslag) heeft een eigen identificatienummer. Onder in beeld de actuele dieselvoorraad.

    In een internetomgeving zijn de voorgeprogrammeerde routes van de Innovado te zien (blauw) en zie je waar de robot zich bevindt (de groene cirkel). Elke kuil (en andere voeropslag) heeft een eigen identificatienummer. Onder in beeld de actuele dieselvoorraad.

  • Vanzelfsprekend is die informatie ook op een smartphone of tablet te zien. Dat gebeurt via de bijbehorende app. Is er een probleem of raakt de dieseltank leeg, dan krijgt de veehouder een sms en kan hij via vier camera’s op de Innovado precies zien wat er aan de hand is.

    Vanzelfsprekend is die informatie ook op een smartphone of tablet te zien. Dat gebeurt via de bijbehorende app. Is er een probleem of raakt de dieseltank leeg, dan krijgt de veehouder een sms en kan hij via vier camera’s op de Innovado precies zien wat er aan de hand is.

  • Indien nodig kun je de Innovado ook ‘gewoon’ met een afstandsbediening bedienen; vooral handig in de implementatiefase. Die duurt ongeveer een week.

    Indien nodig kun je de Innovado ook ‘gewoon’ met een afstandsbediening bedienen; vooral handig in de implementatiefase. Die duurt ongeveer een week.

  • Op dit moment volgt de robot alleen voorgeprogrammeerde routes. Wel bepaalt hij zelf de laadvolgorde. Samen met de Technische Universiteit Twente startte Schuitemaker inmiddels de ontwikkeling van de volgende generatie. Die kan op basis van kunstmatige, zelflerende intelligentie wél autonoom zijn routes bepalen.

    Op dit moment volgt de robot alleen voorgeprogrammeerde routes. Wel bepaalt hij zelf de laadvolgorde. Samen met de Technische Universiteit Twente startte Schuitemaker inmiddels de ontwikkeling van de volgende generatie. Die kan op basis van kunstmatige, zelflerende intelligentie wél autonoom zijn routes bepalen.

Beheer
WP Admin