Mechanisatie

Foto & video 4356 x bekeken 4 reacties

R3060 zelfrijdende aardappelrooier vernieuwd

De Belgische rooierfabrikant Dewulf toonde eind april in Roeselare (B.) zijn nieuwe model R3060 zelfrijdende aardappelrooier. De 243 kW (330 pk) zescilinder Deutz is ingewisseld voor een vijfcilinder Scania van 257 kW (350 pk).

Foto

 • De Belgische rooierfabrikant Dewulf toonde eind april in Roeselare (B.) zijn nieuwe model R3060 zelfrijdende aardappelrooier. De 243 kW (330 pk) zescilinder Deutz is ingewisseld voor een vijfcilinder Scania van 257 kW (350 pk).

  De Belgische rooierfabrikant Dewulf toonde eind april in Roeselare (B.) zijn nieuwe model R3060 zelfrijdende aardappelrooier. De 243 kW (330 pk) zescilinder Deutz is ingewisseld voor een vijfcilinder Scania van 257 kW (350 pk).

  Foto: Martijn Knuivers
 • De oude R3060 werd in 2006 geïntroduceerd. In 1989 werd de R3000 geïntroduceerd. Volgens Dewulf de eerste driewielige zelfrijdende aardappelrooier die in verstek rooit. De R in de naam verwijst naar Robert Dewulf, voormalig directeur van Dewulf. Het cijfer 3 verwijst naar de drie wielen.

  De oude R3060 werd in 2006 geïntroduceerd. In 1989 werd de R3000 geïntroduceerd. Volgens Dewulf de eerste driewielige zelfrijdende aardappelrooier die in verstek rooit. De R in de naam verwijst naar Robert Dewulf, voormalig directeur van Dewulf. Het cijfer 3 verwijst naar de drie wielen.

  Foto: Dewulf
 • In 1994 werd de R3000 vervangen door de R3000S en in 1999 door de R3000 Mega, Quadria en Axia. In 2006 werd de R3000 vervangen door de R3060. Het getal 60 verwees destijds naar het zestigjarig bestaan van firma Dewulf. Het nieuwe model heet dus ook weer R3060. Dewulf besloot de typeaanduiding te behouden, omdat de R3060 intussen geen nummering maar een sterk merk is geworden.

  In 1994 werd de R3000 vervangen door de R3000S en in 1999 door de R3000 Mega, Quadria en Axia. In 2006 werd de R3000 vervangen door de R3060. Het getal 60 verwees destijds naar het zestigjarig bestaan van firma Dewulf. Het nieuwe model heet dus ook weer R3060. Dewulf besloot de typeaanduiding te behouden, omdat de R3060 intussen geen nummering maar een sterk merk is geworden.

  Foto: Dewulf
 • De nieuwe R3060 is in de basis gelijk aan het model uit 2006, maar heeft een nieuwe Claas-cabine en een nieuw bedieningsconcept met joystick.

  De nieuwe R3060 is in de basis gelijk aan het model uit 2006, maar heeft een nieuwe Claas-cabine en een nieuw bedieningsconcept met joystick.

  Foto: Dewulf
 • De R3060 beschikt over een nieuw instrumentarium met joystick en twee 10 inchschermen. De joystick is al bekend van de getrokken rooier R2060. Dankzij de vijf configureerbare preselecties kan ingespeeld worden op veranderende omstandigheden. Alle bedieningsknoppen zijn gecentraliseerd, waarbij de ergonomie voor de bestuurder ten opzichte van het oude model een sprong voorwaarts maakt.

  De R3060 beschikt over een nieuw instrumentarium met joystick en twee 10 inchschermen. De joystick is al bekend van de getrokken rooier R2060. Dankzij de vijf configureerbare preselecties kan ingespeeld worden op veranderende omstandigheden. Alle bedieningsknoppen zijn gecentraliseerd, waarbij de ergonomie voor de bestuurder ten opzichte van het oude model een sprong voorwaarts maakt.

  Foto: Dewulf
 • 
Dewulf heeft twee productielocaties, één in Roeselare in België en één in Braslov in Roemenië. Alle laswerk wordt uitgevoerd in Roemenië. In België wordt alleen het verspaanwerk en de montage uitgevoerd.

  Dewulf heeft twee productielocaties, één in Roeselare in België en één in Braslov in Roemenië. Alle laswerk wordt uitgevoerd in Roemenië. In België wordt alleen het verspaanwerk en de montage uitgevoerd.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Een Belgische toeleverancier verricht het laswerk van dit frame van een vierwielige rooier. Alle machines worden gespoten, niet gepoedercoat. Poedercoating is weliswaar sterker, maar grote ovens die dit soort grote frames kunnen bevatten zijn moeilijk op hoge temperatuur te houden, stelt Dewulf.

  Een Belgische toeleverancier verricht het laswerk van dit frame van een vierwielige rooier. Alle machines worden gespoten, niet gepoedercoat. Poedercoating is weliswaar sterker, maar grote ovens die dit soort grote frames kunnen bevatten zijn moeilijk op hoge temperatuur te houden, stelt Dewulf.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Door robotisering vergt verspaanwerk weinig arbeid. In totaal telt Dewulf 154 werknemers, waarvan 107 in België. Ongeveer 20 van de 107 werknemers werken op de R&D-afdeling.

  Door robotisering vergt verspaanwerk weinig arbeid. In totaal telt Dewulf 154 werknemers, waarvan 107 in België. Ongeveer 20 van de 107 werknemers werken op de R&D-afdeling.

  Foto: Martijn Knuivers
 • Naast aardappelrooiers bouwt Dewulf wortelrooiers. De fabrikant bouwt jaarlijks rond 300 machines, waarvan twintig zelfrijdende wortelrooiers en zestig tot tachtig zelfrijdende aardappelrooiers.

  Naast aardappelrooiers bouwt Dewulf wortelrooiers. De fabrikant bouwt jaarlijks rond 300 machines, waarvan twintig zelfrijdende wortelrooiers en zestig tot tachtig zelfrijdende aardappelrooiers.

  Foto: Martijn Knuivers

Laatste reacties

 • aardappelboertje

  Hoe lang gaat het nog duren voor dat de foto`s niet meer door lopen ?

 • henk 60

  Pijltje van je muis erop zetten dan heb je tijd om te lezen.

 • 7

  Hoeveel gaat zo´n nieuwe aardappelrooier kosten bij aankoop?

 • Mels

  Heel veel. bijna teveel om terug te verdienen maar ja je moet wat om oogstzekerheid te hebben want dat deze machine onder bijna alle omstandigheden kan rooien dat is zo langzamerhand wel bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.