Wetsvoorstel fosfaat doet iedereen pijn - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Wetsvoorstel fosfaat doet iedereen pijn

Het wetsvoorstel fosfaatrechten lijkt alle veehouders pijn te doen. Grondgebonden melkveehouders zijn ontevreden over de beperkte compensatie van korting op fosfaatrechten. Pluimveehouders zijn ook niet blij, vanwege een dreigende generieke korting

Netwerk Grondig vindt het zuur dat in de brief niet staat dat grondgebonden bedrijven niet volledig worden gecompenseerd, terwijl op dit punt een Kamermotie is aangenomen. Woordvoeder Diana Saaman heeft er vertrouwen in dat deze motie alsnog wordt uitgevoerd. “Het ministerie heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. De cijfers zijn er”, vindt ze. Netwerk Grondig is positief over het feit dat de Kringloopwijzer niet is opgenomen in het wetsvoorstel en dat grondgebondenheid een voorwaarde is voor de uitgifte van fosfaatrechten uit de fosfaatbank. Ook is de belangenorganisatie voor grondgebonden bedrijven blij dat de bedrijven die explosief zijn gegroeid niet onder de knelgevallenregeling vallen.

Pluimveesector niet blij met dreigende korting

Mogelijk dat de varkens- en pluimveesector (net als de melkveehouders) generiek worden gekort op productierechten in 2018. De pluimveesector wordt niet blij van de plannen van staatssecretaris Van Dam, zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, in een reactie op het fosfaatvoorstel. “We betreuren het dat er nu al een generieke maatregel wordt ingebouwd”, zegt de NVP-voorzitter. “We blijven bij ons standpunt dat afgelopen jaar een incident is geweest.”

‘De pluimveesector zit hopeloos in het vangnet van andere sectoren’

De Haan spreekt frustratie uit over het feit dat de pluimveesector wordt afgerekend op het fosfaatplafond, terwijl pluimveemest grotendeels wordt verwerkt en niet op Nederlandse bodem komt. “Ik denk niet dat het probleem bij ons ligt. De pluimveesector heeft helemaal niets aan derogatie. We zitten hopeloos in het vangnet van andere sectoren.”

NVV en LTO Varkenshouderij wil desgevraagd nog niet reageren op het wetsvoorstel. VLB laat weten zich hard te maken voor afschrijving van de fosfaatrechten. In het wetsvoorstel is geen einddatum van het stelsel genoemd. Dat betekent dat melkveehouders de fosfaatrechten niet kunnen opvoeren bij de belastingdienst.

NMV is kritisch

De melkveehoudersvakbond NMV is kritisch op het fosfaatrechtenstelsel. De partij stapte eerder al uit de regiegroep voor de inrichting van het stelsel uit onvrede over de gekozen lijn. Ook nu heeft voorzitter Harm Wiegersma punten van kritiek. “Niemand zal blij worden van deze fosfaatrechten. De afroming zal overal pijn doen. En dan is er nog geen enkele garantie dat we met dit systeem de derogatie binnen halen”, zegt hij. De NMV is bezorgd over de gevolgen voor de concurrentiepositie van de Nederlandse boer. “We waren al geen kampioen als het gaat om de laagste kostprijs en nu komt deze kostprijsverhoging er ook nog bij”, aldus de melkveehouder.

Ook mist hij een einddatum in het voorstel. “Als de staatssecretaris inzet op het uitzonderen van de geëxporteerde mest voor het fosfaatplafond, zitten we er zo weer onder. Dan is het hele stelsel van fosfaatrechten niet nodig”, vindt Wiegersma. Een groot knelpunt ziet hij bij het vaststellen van de fosfaatrechten voor bedrijven die op de peildatum dieren uitgeschaard hadden. Die krijgen volgens het huidige plan, voor deze dieren, geen fosfaatrechten. Dat vindt Wiegersma onterecht.

Natuurorganisaties: compenseer grondgebonden volledig

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties vinden dat het wetsvoorstel voor fosfaatrechten in de melkveehouderij meer moet sturen op grondgebonden melkveehouderij. De organisaties willen grondgebonden bedrijven volledig ontzien bij toekenning, afroming en verhandelbaarheid van fosfaatrechten. “We staan op een kantelpunt voor de melkveehouderij in Nederland”, zegt Teo Wams, directeur van Natuurmonumenten namens de natuur- en milieuorganisaties. “Dat vraagt om daadkracht en het maken van moeilijke keuzes. Maar juist ook voor het perspectief van de sector op lange termijn moeten we kiezen voor een duurzame melkveehouderij.”

Ook bedrijven die geen latente ruimte hebben, maar wel volledig grondgebonden zijn, moeten volgens de organisaties worden ontzien. “Juist deze bedrijven vormen de toekomst van duurzame melkveehouderij in Nederland”, vertelt Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie. “Dit fosfaatprobleem mag niet op hun schouders worden gelegd.”

‘Ondernemen op het scherpst van de snede’

De natuurorganisaties vrezen dat ontwikkelruimte straks alleen mogelijk is voor de meest vermogende boeren. “Dit dwingt boeren om te ondernemen op het scherpst van de snede. Dat komt dierenwelzijn en weidegang niet ten goede”, stelt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur& Milieu.

Ook de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) vindt dat grondgebonden melkveehouders ernstig tekort worden gedaan. De organisatie pleit ervoor grondgebonden melkveehouderijbedrijven volledig te ontzien.

“Bedrijven die al bewust grondgebonden boerden en niet hun volledige ruimte benutten, worden dubbel gepakt. Voor hun extensieve productie worden ze op dezelfde voet – generiek, mogelijk zelfs nog meer dan 8% – gekort als intensieve bedrijven, daarnaast wordt hun latente ruimte afgenomen. Hier staat slechts een gedeeltelijke compensatie tegenover. Dit betekent een financiële aderlating”, vindt de FPG, die de poging van de staatssecretaris tot compensatie als mislukt beschouwt.

NZO staat achter voorstel

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) staat achter het wetsvoorstel. “Het wetsvoorstel schept duidelijkheid en past in de visie van de zuivelketen: de melkveehouderij is een grondgebonden sector die zich binnen de milieugrenzen moet kunnen ontwikkelen”, aldus een woordvoerder van de NZO. De organisatie ziet de krimp van de sector als ingrijpend, maar onvermijdelijk, zeker met het oog op de derogatie. De NZO rekent er op dat er voor het wetsvoorstel een breed draagvlak is, in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer, zodat het stelsel van fosfaatrechten op 1 januari 2017 in werking kan treden.

Mede geschreven door Mariska Vermaas en Esther de Snoo.

Beheer
WP Admin