Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Fosfaatexport via mest 13% hoger in eerste halfjaar

De export van fosfaat in dierlijke mest is in het eerste halfjaar van 2016 gestegen naar ruim 21 miljoen kilo. Dat is 13% meer dan in dezelfde periode in 2015.

In totaal ging 1,71 miljoen ton dierlijke mest de grens over (plus 12%). De hoeveelheid stikstof in de mest steeg met 8% naar 22,8 miljoen kilo. Dat blijkt uit cijfers van overheidsdienst RVO.nl op basis van de geregistreerde vervoersbewijzen dierlijke mest.

De fosfaatexport naar Duitsland steeg met 5% naar 11,8 miljoen kilo, naar België ging 3,4 miljoen kilo (plus 17%). Naar Frankrijk werd 5,4 miljoen kilo, ruim een kwart meer, afgezet. De afzet naar overige landen steeg met 90%, maar is met 0,6 miljoen kilo fosfaat nog steeds relatief klein.

Mengmest

De afzet van fosfaat in mengmest nam toe met 27% naar 11,5 miljoen kilo. In deze categorie zit ook de verwerkte vaste zoals dikke fracties van varkens- en rundveemest al dan niet gemengd met pluimveemest. Het aandeel mengmest is verder gestegen en is nu goed voor 55% van de totale export. Fosfaat in varkensmest steeg met 20 % naar 3,6 miljoen kilo.

In voorgaande jaren was de afzet in het eerste halfjaar gemiddeld goed voor de helft van de jaarafzet. Als dat dit jaar ook het geval is komt de totale export uit op circa 42 miljoen kilo fosfaat.

Afwachten of positieve trend doorzet

De cijfers bevestigen het beeld dat bestond bij mestdistributeurs, volgens Jaap Uenk, voozitter van de sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland. In hoeverre de positieve trend doorzet dit najaar is nog afwachten. Met name de lage graanprijzen kan voor een deel van de Franse afnemers betekenen dat ze terughoudend zijn met het afnemen van mest dit najaar. Voor Duitsland geldt dat de vraag er is, aldus Uenk. Onzeker blijft voorlopig nog wel wat het gevolg wordt van voorgenomen aanscherping van de mestregels door de autoriteiten.

Beheer
WP Admin