<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Hoogleraren tekenen petitie tegen vleesaanbieding

Een petitie van Wakker Dier om aanbiedingen met vlees (kiloknallers) te weren uit de supermarkten heeft bijna 30.000 ondertekenaars, onder wie 50 hoogleraren.

Wakker Dier voert de druk op supermarkten op om geen vleesaanbiedingen meer te doen. De dierenwelzijnsorganisatie zegt dat aanbiedingen met vlees ten koste gaan van dierenwelzijn, boereninkomen, het klimaat en het milieu. De organisatie roept directeur van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel Marc Jansen op zijn leden tot de orde te roepen.

Indirecte milieueffecten

Zeker 50 (oud)hoogleraren ondersteunen de oproep – overigens vanuit verschillende motieven. De Twentse hoogleraar waterbeheer Arjen Hoekstra schrijft in een motivering bij de petitie dat ‘het vlees alleen zo goedkoop is omdat de indirecte milieueffecten niet in de prijs zitten. Industrieel vlees draagt in belangrijke mate bij aan ontbossing en waterverbruik voor de productie van veevoeder, en aan klimaatsverandering door het intensieve gebruik van fossiele energie’.

Watertekort, fosfaatverzadiging en antibiotica

De Wageningse hoogleraar milieutechnologie Cees Buisman zegt dat er behalve problemen met dierenwelzijn ook andere problemen ontstaan door ‘industriële dierproductie’: “Er is veel graan/soja/mais voor nodig, waardoor die ook industrieel geproduceerd gaan worden. Dit leidt tot uitputting van de bodem en als die uitgeput is nog meer kunstmest en daarna ook pesticiden. Als dat niet meer werkt, gaan we genetisch manipuleren. Dat is een ontkenning van het ingewikkelde web van de natuur en de plaats van de mens daarin.” Hij wijst ook op het watertekort, de fosfaat- en stikstofverzadiging in het milieu en het antibioticagebruik in de veehouderij.

Oud-voorzitter Roos Vonk van Wakker Dier (hoogleraar sociale psychologie, Radboud Universiteit) vindt dat supermarkten hun klanten moeten verleiden ‘met kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid. Wat zou de wereld kunnen veranderen als supermarkten dat vaker deden!’.

CBL: definitie stuntaanbieding veranderd

Het CBL zegt in regionale kranten dat Wakker Dier de de definitie voor zogenoemde stuntaanbiedingen heeft veranderd, waardoor het lijkt alsof er een stijgende trend is. In de aanbiedingen met vlees dat zonder keurmerk (zoals Beter Leven) is een stijgende trend waarneembaar. Voorheen gebruikte Wakker Dier een prijsgrens voor stuntaanbiedingen van €4,12 per kilo.

Directeur Marc Jansen van het CBL betreurt het dat hoogleraren zich voor het karretje van Wakker Dier laten spannen, zonder te weten hoe de feiten zijn: “Ook al heeft vlees geen keurmerk, dan nog voldoet het aan de hogere standaarden. Hoger dan enkele jaren geleden in Nederland, en hoger dan in het buitenland.”

LTO: stunten met vlees verkeerd signaal

Hans Huijbers (LTO Nederland) vindt dat stunten met vlees het verkeerde signaal afgeeft. “De reclamefolders die vlees goedkoop aanbieden, zijn niet stimulerend voor veehouders om extra investeringen in duurzaamheid te doen.”  Huijbers roept Wakker Dier en andere maatschappelijke organisaties op om samen te strijden voor een eerlijke prijs.

Beheer
WP Admin