Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Grondprijs blijft dalen

De prijs van een hectare landbouwgrond blijft dalen. Dit blijkt uit cijfers van Kadaster.

In de afgelopen maand, oktober, bracht een hectare landbouwgrond in Nederland gemiddeld €61.645 per hectare op. Dat is zo’n €9.000 goedkoper, vergeleken met september dit jaar. Het gaat hier om maandcijfers. Dit houdt in dat het gaat om een beperkt aantal transacties. Uitschieters kunnen een grote invloed hebben op de gemiddelde prijs.

Ook bouwland goedkoper

Tegen de verwachting in daalde in oktober ook de prijs van een hectare bouwland. In oktober was de gemiddelde prijs ruim €59.000 per hectare. Een maand daarvoor werd nog ruim €3.000 per hectare meer betaald. Een hectare grasland daalde in de periode van september tot en met oktober van ruim €62.000 naar ruim €61.000 per hectare.

Grondprijs boven niveau 2015

De gemiddelde grondprijs ligt nog wel boven het niveau van vorig jaar. In de periode juli tot en met oktober 2015 bracht landbouwgrond gemiddeld ruim €64.000 per hectare op. In dezelfde periode dit jaar werd gemiddeld net geen €67.000 per hectare betaald. De waarde van bouwland ligt dit jaar wel ver onder het niveau van vorig jaar. Grasland daarentegen is dit jaar gemiddeld ruim €7.000 per hectare duurder dan vorig jaar in de genoemde periode.

Beheer
WP Admin