AlgemeenNieuws

‘Nederland scoort slecht op vogelbescherming’

Zeist – Europa gaat een groot deel van de biodiversiteitsdoelen niet halen. Dat concludeert BirdLife International, de koepelorganisatie waar ook Vogelbescherming Nederland toe behoort.

Nederland presteert volgens het rapport erg slecht als het gaat om het beschermen van vogels. In een lijst van 26 landen uit de Europese Unie (EU) staat Nederland op de 23e plaats. Vooral het verdwijnen van grasland heeft een negatief effect op de vogelstand. Volgens cijfers van BirdLife is het aantal weidevogels in Europa sinds 1980 met 53 procent gedaald. De algemene vogelstand is met 13 procent afgenomen.

Uit het rapport van BirdLife blijkt dat 32 procent van de vogelsoorten wordt bedreigd, 17 procent wordt zelfs ernstig bedreigd. “Tot voor kort algemene vogelsoorten gaan in rap tempo achteruit. Vooral in het agrarisch gebied gaat het slecht met de biodiversiteit. Het Europees Landbouwbeleid draagt niet bij aan het noodzakelijke herstel van natuurwaarden in het landelijk gebied”, concluderen de onderzoekers.

Vogelbescherming Nederland vindt dat de Europese natuurregels veel beter nageleefd moeten worden. Waar de regels wel worden ingevoerd, is direct resultaat te zien.”

In 2011 heeft de EU afgesproken dat de achteruitgang in de biodiversiteit in 2020 gestopt moet zijn. ” We zijn nu halverwege en het onderzoek concludeert dat Europa op deze manier haar eigen doelen bij lange na niet gaat halen, omdat lidstaten de afgesproken maatregelen niet doorvoeren”, aldus BirdLife.

Beheer
WP Admin