AlgemeenNieuws

Fiscus slaat miljoenen uit handen veehouderij

Den Haag – De fiscus slaat de veehouderij tientallen miljoenen euro’s uit handen door de afschrijving van dierrechten en ammoniakrechten niet meer te accepteren.

In de Landelijke Landbouwnormen 2014 hebben de fiscus en agrarisch fiscalisten afspraken gemaakt. Maar over  de afschrijving van dierrechten en ammoniakrechten zijn ze het niet eens geworden.

De redenering van de fiscus is dat er geen einddatum is voor de varkens- en pluimveerechten en dat die rechten daarom vanaf 1 januari 2014 of vanaf het boekjaar 2014/2015 niet meer kunnen worden afgeschreven. Dat geldt voor alle varkens- en pluimveerechten, ongeacht de aankoopdatum.

In de Landelijke Landbouwnormen 2013 (vorig jaar) was de afschrijving van productierechten nadrukkelijk wel mogelijk. Voor varkens- en pluimveerechten werd toen nog uitgegaan van een afschrijvingstermijn tot 1 januari 2015.

In de gesprekken over de landbouwnormen voor 2012 en 2013 werd ook geen akkoord bereikt over de ammoniakrechten. Bij de ammoniakrechten stelt de fiscus nu dat er geen einddatum is en dat de rechten van blijvende betekenis zijn voor de bedrijfsvoering. De stikstofdepositieruimte slijt niet, stelt de fiscus. En dus geen afschrijvingsmogelijkheid.

Dat lijkt in tegenspraak met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die de ammoniakrechten juist waardeloos maakt. Vanaf de invoering van de PAS zijn er geen ammoniakrechten meer en kan er ook niet in worden gehandeld. De bedoeling is dat de PAS dit jaar ingaat.

De maatregel van de fiscus heeft betrekking op tientallen miljoenen aan dier- en ammoniakrechten. In 2013 werd  voor ongeveer €70 miljoen aan dierrechten verhandeld, zo kan worden berekend op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het is afhankelijk van de hoogte van de winst hoeveel de maatregel van de fiscus op bedrijfsniveau kost.

Het CDA in de Tweede Kamer laakt de opstelling fiscus, die strijdig is met wat premier Mark Rutte vorige week verkondigde, namelijk dat de fiscale regelingen voor de landbouw niet worden aangetast en dat de sector niet getreiterd gaat worden met belastingverhogingen.

“Rutte maakt zijn woorden niet waar”, zegt landbouwwoordvoerder Jaco Geurts van het CDA. Hij haalt de woorden van zijn fractievoorzitter aan, die zegt dat Rutte er in slaagt om een bananenschil als een banaan te verkopen.

Geurts gaat schriftelijke vragen stellen over de kwestie.  Hij wil zowel van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) als van Sharon Dijksma (Economische Zaken) uitleg.  Geurts vindt dat er nieuw overleg over de landbouwnormen moet worden gevoerd tussen de Belastingdienst en de agrarische sector.

Beheer
WP Admin