Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

EU zet in op afschaffing exportsteun

De Europese Commissie zet tijdens WTO-onderhandelingen in op een verbod op exportsubsidies en andere exportsteun op landbouwproducten.

Eurocommissarissen Cecilia Malmström (Handel) en Phil Hogan (Landbouw) benadrukken dat de EU bereid is het instrument exportsteun definitief op te geven. De Verenigde Staten, daarentegen, verklaren in aanloop naar de ministeriële bijeenkomst de onderhandelingsronde dood.

Deze week vergaderen delegaties van 162 lidstaten van de WTO in de Keniaanse hoofdstad Nairobi over een wereldhandelsverdrag. Het wordt een beperkt verdrag, want tijdens de onderhandelingen naar de WTO-top toe is zo weinig progressie geboekt dat besloten is maar enkele onderwerpen uit te onderhandelen. Wat de EU betreft staat exportsteun in de landbouw daarbij dus centraal. Producenten van landbouwproducten worden nu op derde markten geconfronteerd met oneigenlijke concurrentie.

EU verstrekt geen exportsubsidies

Zelf geeft de EU op dit moment geen exportsubsidies op landbouwproducten; maar het instrument bestaat nog wel en de EU heeft binnen de WTO net als nog 17 landen nog wel het recht beperkt exportsubsidies te verstrekken. De EU weet zich in haar streven exportsubsidies in de landbouw definitief verboden te krijgen gesteund door onder meer Argentinië, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru en Uruguay en enkele minder belangrijke handelslanden: Albanië, Moldavië en Montenegro.

Voedselhulp en exportkredieten

India is alvast kritisch op het uitgangspunt van de EU, dat niet alleen exportsubsidies afgeschaft wil zien, maar ook afspraken wil maken over voedselhulp en exportkredieten. Voedselhulp is voor de VS nauwelijks een lastig onderwerp: het land koopt voor de hulpprogramma’s van het Wereldvoedselprogramma en USAID Amerikaanse landbouwproducten in, wat sommige landen verkapte steun vinden.

EU geeft WTO prioriteit, VS niet

Malmström en Hogan schrijven in een verklaring dat de EU nog altijd toegewijd is aan multilaterale handelsafspraken. Met andere woorden: de Europese Unie onderhandelt weliswaar met onder meer de VS en Japan over bilaterale vrijhandelsverdragen, maar nog altijd heeft ook de WTO prioriteit. In de VS lijkt het commitment daarvoor te ontbreken. Handelsvertegenwoordiger Michael Froman schrijft in een opinieartikel in The Financial Times dat de zogeheten Doha-onderhandelingsronde nu al 14 jaar aan de gang is en dat de systematiek blijkbaar dus niet werkt.

Beheer
WP Admin