Home

Nieuws 8371 x bekeken 13 reacties

Poolse minister: 'Onze boeren hebben niks verkeerd gedaan'

Doetinchem - De Poolse minister van landbouw Marek Sawicki is woedend op de Europese Commissie en uittredend eurocommissaris Dacian Ciolos.

Sawicki noemt het optreden van Ciolos rond het Russische embargo 'laks'. "De markt is compleet gedestabiliseerd. Ciolos had gelijk moeten ingrijpen. Zijn trage reactie en deze lachwekkende compensatieregeling gaan de Europese landbouwmarkt de komende maanden één, misschien twee miljard euro meer kosten", zegt Sawiciki tegen Boerderij.

Sawicki vermoedt dat de Europese Commissie ook 'totaal geen benul heeft' dat de ergste klap nog moet komen. "Door de oogsttijd komt de marktprijs nog meer onder druk te staan. En dat hebben de Europese Commissie en Ciolos op hun geweten. Dat zij pas in november met betalingen komen, is een politieke fout."

De Europese Commissie gaat de komende twee weken Poolse boeren en telers controleren op hun aanvraag, aldus Sawicki. Met name omdat Polen een hoog aantal claims heeft ingediend is de compensatieregeling opgeschort. "Tot 15 oktober komen controleurs van de EC langs. Maar ik kan u zeggen: ik maak mij geen zorgen. Onze boeren hebben niks verkeerd gedaan. De hoogte van onze claims bedraagt €140 miljoen euro. Dat is 10 procent van wat wij in 2013 naar Rusland exporteerden. Dat lijkt mij niet buitensporig, toch?"

"Wij hebben gewoon sneller en doortastender gehandeld dan andere Europese landen. Daar leken ze veel meer verrast door de Russische boycot. Hun officials kwamen op 1 augustus niet gelijk terug van vakantie en hebben daarom minder grondig geclaimd. Dat is niet onze fout."

 

Donderdag staat in Boerderij Vandaag een uitgebreid interview met Sawicki.

Geert Jan Hahn

Laatste reacties

 • geen boer

  of hij gelijk heeft weet ik niet, maar het is verhelderend te zien dat er ook nog ministers zijn die richting Brussel te vuur en te zwaard hun achterban verdedigen. Dijksma en ambtenaren EZ, let u op?

 • koestal

  gewoon een aanvraag indienen,dat mag toch ?

 • koestal

  ach de EU ambtenaren waren toen op vakantie,en daarna moesten ze weer bijkomen van de vakantie,zo gaat dat in Brussel !

 • koestal

  daar hebben ze nog een minister die voor z,n boeren opkomt !

 • Philips

  Zeker weten en ach jongen ze moeten hun falend beleid, nou ja beleid,
  Toch op iemand afwentelen....

 • koeien10

  Philips slappe hap de polen ze doen het zo slecht nog niet en ze willen vooral nog niet aan de euro, ze ondernemen anders maar doen met hun wakkere claim niets verkeerd.

 • jan4072

  Ik weet ook hoe corrupt alles is in Polen. Daar zullen deze claims geen uitzondering opvormen. Maar goed je moet eerst bewijzen hebben voordat je veroordeelt kunt worden. Goede gang van zaken lijkt mij al ben ik wel bang dat het organiseren van de claim en nu de controle en dan de uitbetaling meer geld kost dan dat er daad werkelijk bij de boeren terecht komt. Subsidies en ambtenaren zitten er voor zichzelf en echt niet voor de boeren.

 • Philips

  Koeien tien, ik had het over het slappehandje beleid van europa hoor!

 • Elevage

  en ondertussen maar alle fruit en groente op de Nederlandse markt dumpen. Hallo is er nog iemand wakker in Den Haag????

 • els

  in den haag kunnen ze uren zeveren over de grootste onzin ,daar gaat nederland kapot aan
  wat ze moeten doen doen ze verkeerd of te laat
  Zo werkt dat hier in nederland

 • VLBD

  Hoezo deze beweringen jan4072? Hoe vaak ben je in Polen geweest?

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja @ jan4072, verklaar je eens nader !!!... Heb je ervaring in Polen ???... Of lul je wat uit het losse handje ???...

 • aarthamstra1

  Holland 1% uit de EU pot Dankjewel LTO/ZLTO , Nog meer produceren jongens .

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.