AlgemeenNieuws

Poolse minister: ‘Onze boeren hebben niks verkeerd gedaan’

Doetinchem – De Poolse minister van landbouw Marek Sawicki is woedend op de Europese Commissie en uittredend eurocommissaris Dacian Ciolos.

Sawicki noemt het optreden van Ciolos rond het Russische embargo ‘laks’. “De markt is compleet gedestabiliseerd. Ciolos had gelijk moeten ingrijpen. Zijn trage reactie en deze lachwekkende compensatieregeling gaan de Europese landbouwmarkt de komende maanden één, misschien twee miljard euro meer kosten”, zegt Sawiciki tegen Boerderij.

Sawicki vermoedt dat de Europese Commissie ook ‘totaal geen benul heeft’ dat de ergste klap nog moet komen. “Door de oogsttijd komt de marktprijs nog meer onder druk te staan. En dat hebben de Europese Commissie en Ciolos op hun geweten. Dat zij pas in november met betalingen komen, is een politieke fout.”

De Europese Commissie gaat de komende twee weken Poolse boeren en telers controleren op hun aanvraag, aldus Sawicki. Met name omdat Polen een hoog aantal claims heeft ingediend is de compensatieregeling opgeschort. “Tot 15 oktober komen controleurs van de EC langs. Maar ik kan u zeggen: ik maak mij geen zorgen. Onze boeren hebben niks verkeerd gedaan. De hoogte van onze claims bedraagt €140 miljoen euro. Dat is 10 procent van wat wij in 2013 naar Rusland exporteerden. Dat lijkt mij niet buitensporig, toch?”

“Wij hebben gewoon sneller en doortastender gehandeld dan andere Europese landen. Daar leken ze veel meer verrast door de Russische boycot. Hun officials kwamen op 1 augustus niet gelijk terug van vakantie en hebben daarom minder grondig geclaimd. Dat is niet onze fout.”

 

Donderdag staat in Boerderij Vandaag een uitgebreid interview met Sawicki.

Beheer
WP Admin