Home

Nieuws 1835 x bekeken

Politie controleert tijdens maisoogst

Enschede – De Politie Twente gaat tijdens de komende maisoogst loonwerkers en boeren controleren als ze de weg op gaan.

Het gaat daarbij vooral om de verlichtingseisen en de belading van de voertuigen die bij de maïsoogst betrokken zijn. Lading verplicht afdekken hoeft niet.

Vooral hakselaars en silagewagens worden extra gecontroleerd. Naast de technische staat van de betreffende landbouwvoertuigen dienen ze ook schoon te zijn. Verlichting moet goed zichtbaar zijn. Ook moet de lading tijdens transport zo verpakt zijn dat deze er niet af kan vallen en/of waaien. Het is niet verplicht de lading af te dekken. Dit is wel het geval als er gevaar of hinder ontstaat of kan ontstaan als gevolg van afvallende of wegwaaiende lading. Wie dus niet wil afdekken moet de mais dus laden zonder een dikke kop en ruim onder de schotten, zodat er zo min mogelijk afwaait.

Aanvankelijk zou het afdekken van bijvoorbeeld een maiswagen verplicht worden, maar per 1 januari dit jaar zijn er wijzigingen doorgevoerd in de regels voor voertuigen op de weg. Afdekken hoeft niet, zolang er geen hinder ontstaat voor andere weggebruikers.

De politie controleert tijdens de oogst ook op vervuiling van wegen. Wanneer het wegdek wordt vervuild met modder, zand, maïs en regen, dan kan de weg spiegelglad worden. Daarom moet de bestuurder bij vervuiling van het wegdek ervoor zorgen dat het wordt schoongemaakt. Bij locaties waar men vanaf het bouwland de openbare weg oprijdt moet een bord staan waarop staat aangegeven 'slip gevaar' of het 'modderbord'. De veroorzaker is verplicht de wegen schoon te maken.

Een andere veelvoorkomende overtreding zijn uitstekende scherpe onderdelen van de machine, zoals de bek van de maiskneuzer. Scherpe onderdelen moeten gemarkeerd en/of afgeschermd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.