Home

Nieuws 794 x bekeken 3 reacties

Natuurorganisaties oneens over bedrijven zonder NB-vergunning

Nijmegen – Natuurorganisaties zitten niet op één lijn wat betreft veehouderijen zonder natuurbeschermingswetvergunning. 47 lokale natuurorganisaties, waaronder Mobilisation, stuurden woensdag een boze brief naar Natuurmonumenten, die naar hun mening 'de massale illegale uitbreidingen van duizenden veehouderijen legitimeert door haar stilzwijgen'.

De organisaties roepen Natuurmonumenten op 'om hierover stevig bij de overheid aan de bel te trekken, een plicht voor de grootste natuurorganisatie en vaste gesprekspartner van de overheid'. In een reactie laat Natuurmonumenten weten stikstofvervuiling van natuurgebieden ook een groot probleem te vinden, maar een andere aanpakstrategie te voeren. "Wij vinden het belangrijk om samen te werken met andere organisatie," aldus Margreet van Beem, woordvoerder van Natuurmonumenten. "We hebben geen zin om individuele boeren aan te klagen of zo veel mogelijk advocaten in te zetten, dit werkt enkel polarisatie in de hand. Er zijn andere manieren om een duurzame landbouw in Nederland te krijgen. Wij zijn voorstander van samenwerking met andere belanghebbenden."

De 47 briefschrijvers zijn er niet van overtuigd dat deze aanpak werkt en zijn ontevreden dat Natuurmonumenten 'geen stelling neemt tegen de ernstige natuurschade veroorzaakt door illegale veehouderijen'. De verlening van natuurbeschermingswetvergunningen loopt moeizaam doordat de provincies nog altijd wachten op de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Natuurmonumenten zal niet direct haar beleid gaan veranderen volgens Van Beem. Zij benadrukt wel dat de organisaties met elkaar in gesprek zullen gaan.

Laatste reacties

 • alco1

  Natuurschade. WAAR?

 • info58

  gebieden waarvan ze zelf het eigendom hebben

 • PetervanKempen

  Natuurmonumenten is niet dom:
  Wie kaatst, kan de bal verwachten en wie wind zaait zal storm oogsten.
  Vandaar geen rechtszaken tegen de buurman boer, want die heeft dan ook vele redenen dat ook te doen naar NM.

Of registreer je om te kunnen reageren.