Home

Nieuws 1087 x bekeken 1 reactie

Cargill koopt chocoladebedrijven ADM

Minneapolis – Cargill koopt voor $440 miljoen (€339,5 miljoen) zes chocoladefabrieken van aartsrivaal Archer Daniels Midland (ADM).

Ongeveer een jaar geleden startten beide Amerikaanse bedrijven onderhandelingen over de verkoop van de cacaobusiness, maar tot nu toe vond Cargill de vraagprijs te hoog. ADM wil met de opbrengst groeien in de graanhandel in Azië.

Eerder braken de agriconcerns onderhandelingen af vanwege zorgen over mededingingsaspecten. Cargill is al met afstand het grootste agriconcern. Het bedrijf realiseerde in het gebroken boekjaar 2013 een omzet van $134,9 miljard. De totale cacaobusiness van ADM werd op een waarde van $2 miljard geschat en zou Cargill tot een echte rivaal hebben gemaakt van het Zwitserse Barry Callebaut.

Nu verkoopt ADM alleen fabrieken in Canada, de VS, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. De fabrieken beleveren vooral de groothandel. ADM blijft nu noodgedwongen actief in het produceren van cacaoboter en cacaopoeder, grondstoffen voor chocolatiers, maar wil zich toenemend richten op graan en oliezaden. Overnames vergen door de omvang van bedrijven in deze sector veel kapitaal.

Eerder zag het bedrijf de aankoop van een grote graanhandelaar in Australië door de Australische overheid geblokkeerd worden. Een mogelijke overnamekandidaat, Noble uit Hongkong, koos voor samenwerking met de Chinese staatsgraanhandelaar Cofco. ADM slaagde er wel in smaakstoffenproducent Wild Flavors over te nemen voor €2,3 miljard.

Eén reactie

  • aarthamstra1

    Dat is mooie handel . Cacao en graan boeren zullen nog minder beuren en burgers nog meer betalen dat weer wel. en winst belasting OEI ?? nog meer bij de oudjes en zieken weg slepen ??? Das de nieuwe democratie.
    Hoe zit het trouwens met furazolidon als bestrijding's middel bij de soya boeren , is dat al uitgesloten als herkomst. voor de besmette veevoer .
    Of is ..... een veel te mooie kandidaat

Of registreer je om te kunnen reageren.