AlgemeenNieuws

‘Vergunning varkensstal terecht geweigerd’

Den Haag – De maatschap Loohuis-Hagedoorn die een nieuw varkensbedrijf met plaats voor 8.500 varkens wilde vestigen op de hoek Witteveensweg-Geesterseveldweg in Overijsselse Geesteren is de vergunning daartoe terecht geweigerd.

Tot dat oordeel kwam de Raad van State (RvS) woensdag. Volgens een van de eigenaren van de maatschap, Jeroen Loohuis, was het daarom woensdag een ‘zwarte dag’. Loohuis was ‘totaal verrast’ door de uitspraak van de RvS.

De gemeente Tubbergen, waar Geesteren onder valt, had op 1 juli 2013 besloten het bestemmingsplan niet aan te passen die de vestiging van het varkensbedrijf mogelijk had gemaakt, omdat dat in strijd zou zijn met het Reconstructieplan Salland-Twente. De belangrijkste reden voor de gemeente was dat er geen aanvraag voor een bouwvergunning was ingediend voor de peildatum van 18 december 2008 waardoor het nieuwe bedrijf als een lopend initiatief gezien kon worden en zou vallen binnen het reconstructieplan. Loohuis-Hagedoorn vroeg echter pas in maart 2013 een omgevingsvergunning aan om af te mogen wijken van het bestemmingsplan. Uit het feit dat meer dan vier jaar gewacht is met de aanvraag mocht de gemeente opmaken dat Loohuis-Hagedoorn hun plannen niet beoogde door te zetten, aldus de RvS.

Beheer
WP Admin