Home

Nieuws 892 x bekeken

Russische sanctie: Denemarken kan 'enkele duizenden' arbeidsplaatsen verliezen

Kopenhagen - De consequenties van de Russische sancties zijn voor de Deense voedingssector vrij fors. De Denen exporteren veel varkensvlees, levende varkens en zuivel naar Rusland. Bij grote spelers als vleesconcern Danish Crown en zuivelaar Arla zijn de zorgen dan ook navenant.

Cijfers over de Deense voedingsexport naar Rusland heeft het voedingseconomische instituur IFRO van de universiteit van Kopenhagen eerder dit jaar al op een rijtje gezet. De waarde van deze export bedroeg in 2013 volgens de IFRO-rapporteurs tegen de €660 miljoen  ofwel 41 procent van de totale export naar de Russische federatie. Daarvan zijn een slordige 7.000 arbeidsplaatsen afgeleid. Deze arbeidsplaatsen komen derhalve fors op de tocht. Het IFRO verwacht dat er daarvan 'enkele duizenden' zullen verdwijnen. Een deel kan worden gered door de export naar andere markten en tevens is het zo dat een deel van de voedingsexport naar Rusland geen producten betreft die op de zwarte lijst staan.

Ondanks de IFRO-cijfers is landbouwsectorfederatie LF nog redelijk optimistisch. "We gaan ervan uit, dat we in andere delen van de wereld afzetmogelijkheden kunnen vinden, onder andere op de groeimarkten in Azië. Maar het is duidelijk dat er in eerste instantie een risico is, dat dit de wereldmarktprijzen van de getroffen producten negatief zal beïnvloeden," aldus de visie van zakelijk leider Søren Gade.

De Duitse zusterorganisatie van LF, het Deutsche Bauernverband (DBV) verwacht niet alleen negatieve gevolgen voor de 'eigen' boeren maar voor de boeren in de hele EU. "De aanbod druk op de binnenmarkt zou wel eens toe kunnen gaan nemen en dat heeft gevolgen voor de prijzen," constateert het Bauernverband bij monde van vice-algemeen secretaris Udo Hemmerling. "Voor onze hoofdexportproducten, vooral voor vlees en zuivel, is Rusland een belangrijke markt." Rusland is echter lang niet de belangrijkste markt. Volgens de federatie van voedingsfabrikanten, het Bundeverband der Deutsche Ernährungsindustrie (BVE), behoort Rusland ook niet tot de derde markten, ofwel markten buiten de EU, waar de meeste muziek in zit. Dat zijn namelijk Zwitserland, China en de USA. Laatstgenoemd land noemt het BVE 'de meest attractieve markt.'

Of registreer je om te kunnen reageren.