Home

Nieuws 1230 x bekeken

Rabobank groeit vooral in Oceanië

Utrecht – Rabobank is het eerste halfjaar van 2014 stevig gegroeid in Australië en Nieuw-Zeeland.

Het uitstaand krediet in Australië nam in de periode van eind 2013 tot en met juni 2014 toe van €9,1 miljard naar €10,4 miljard terwijl de krediet portefeuille in Nieuw-Zeeland met €400 miljoen groeide tot €5,7 miljard. Het betreft vooral kredieten aan boeren en tuinders.
De genoemde kredietverlening is onderdeel van het onderdeel Rural & Retail dat vooral buitenlandse agrarische ondernemers bedient maar ook "community banking", waarmee volgens een website van Rabobank het ondersteunen van initiatieven van maatschappelijk belang wordt bedoeld. Het onderdeel zag het eerste halfjaar de kredietverlening met 4 procent toenemen tot €32,4 miljard, mede door valuta-effecten.

Rabobank zag de kredietverlening in de VS afnemen van €11,7 naar €11,3 miljard. Hiervan is €4,6 miljard verleend via Rabo AgriFinance, dat zich volledig op de agrarische sector richt. Het overige deel is uitgeleend via Rabobank N.A., dat naast agrarische klanten ook retailklanten bedient. In de VS leiden lage graanprijzen tot een daling van de vraag naar onder meer trekkers en combines, verklaarde John Deere eerder.

In Zuid-Amerika is Rural & Retail actief in Brazilië en Chili. De kredietverlening in Chili, een belangrijk fruitproducerend land, bleef gelijk op €1,1 miljard. In Brazilië, waar de bank eerder ontstuimige groei meldde, nam het uitstaand krediet met €100 miljoen toe tot €1,7 miljard. Van de Nederlandse banken is Rabobank als enige nog sterk in Brazilië aanwezig. ING trok zich terug en ABN Amro kent een beperkte aanwezigheid in het land.

Rabobank verstrekt geen nieuw krediet meer via ACC Loan Management, een Ierse dochter. Het uitstaand krediet daalde mede hierdoor van €2,4 naar €2,2 miljard. Rabobank heeft in de eerste helft van 2014 een kantoor geopend in Kenia en breidt haar aanwezigheid in Turkije uit. In beide gevallen ligt de focus exclusief op de agribusiness.

Of registreer je om te kunnen reageren.