Home

Nieuws 1058 x bekeken

Polen vraagt om WTO-actie tegen Rusland

Brussel – Polen heeft een formeel verzoek voor het starten van een WTO-zaak tegen Rusland ingediend bij eurocommissaris voor handel Karel De Gucht. Volgens Polen zijn de sancties die Rusland instelde tegen de EU, de VS, Canada, Australië en Noorwegen in strijd met de regels van de wereldhandelsorganisatie.

Rusland stelde op 6 augustus een importverbod in voor een serie landbouwproducten uit de EU en alle agrarische producten uit de overige landen. ING Bank schat de schade voor de totale economie van de EU op €6,7 miljard. Rusland nam de maatregelen nadat deze landen maar ook Japan sancties tegen Rusland troffen, maar in het Russische geval hebben sancties volgens Polen geen doel het conflict in Oekraïne te de-escaleren.
Rusland verklaart bij monde van minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov dat de sancties vanwege nationale veiligheid zijn getroffen. Polen behoort net als Finland en Litouwen tot de landen die het hardst worden geraakt, met name omdat ongeveer de helft van zijn appeloogst normaliter aan Russische afnemers wordt verkocht. Polen exporteerde vorig jaar voor €1 miljard aan voeding naar Rusland, dat voor Polen de vierde grootste afzetmarkt is.
De Poolse landbouwminister Marek Sawicki zei tegen staatspersbureau PAP dat de mening van de VS, Australië en Canada ook belangrijk zal zijn. Een zaak zou volgens Sawicki voor 12 september op de agenda van de WTO kunnen staan, maar bij grote handelsconflicten slepen zaken zich vaak jaren voort. Eerder verklaarde de regering van Litouwen dat de EU het aanspannen van een zaak tegen Rusland moet onderzoeken.
Rusland trad in augustus 2012 na bijna twintig jaar onderhandelen als laatste top-10-economie van de wereld toe tot de WTO, dat met name toeziet op de naleving van afspraken die 159 lidstaten hebben gemaakt over handel. De WTO is gemachtigd boetes uit te delen of landen het recht te geven proportioneel te vergelden wanneer is aangetoond dat ze getroffen worden door oneerlijke importbarrières.
De EU diende twee keer een klacht in tegen Rusland. De laatste klacht is in april ingediend vanwege een Russisch importverbod voor varkensvlees uit de EU. Andersom diende Rusland een klacht in tegen de EU vanwege heffingen op Russische staalproducten en ammoniumnitraat, dat bij de vervaardiging van kunstmest wordt gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.