Home

Nieuws 1791 x bekeken

Italië zoekt oplossing vergrijzing landbouw in EU

Brussel – Italië wil als voorzitter van de Europese Unie in de tweede helft van dit jaar op zoek naar een oplossing voor de afname van het aantal jonge agrariërs.

Dat zegt de Italiaanse landbouwminister Maurizio Martina tijdens zijn eerste landbouwraad onder zijn voorzitterschap in Brussel.

Er zijn volgens Martina veel obstakels voor het concurrentievermogen van jonge boeren bij bedrijfsovername. Op Europees niveau zijn er via het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) verschillende maatregelen in het leven geroepen om de agrarische sector aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Italië wil echter verder kijken dan deze maatregelen. Het land wil  daarom een Europees debat opstarten om de oorzaken van de vergrijzing in de agrarische sector te achterhalen en om met een gepast programma te komen om de sector weer aantrekkelijk te maken voor jongeren.

Naast de jonge boeren benadrukt Martina ook het belang van landbouw in de lopende internationale handelsoverleggen. "Er is nu de gelegenheid om te werken aan bilaterale akkoorden. Europa moet niet alleen benadrukken dat Europa een van de rijkste markten ter wereld is, maar we moeten er ook voor zorgen dat het systeem van geografische benamingen wordt benadrukt en beschermd. Dat is ons belangrijkste wapen en verweer en zo kunnen we ook de kwaliteit en de typische kenmerken van de Europese landbouwproducten benadrukken", vindt Martina.
Italië wil als voorzitter op landbouwgebied veel onderwerpen waar het Grieks voorzitterschap ook al mee bezig was voort zetten. "We hopen dat we deze periode de eerste vruchten kunnen plukken van het nieuwe GLB en dat we een sector kunnen steunen die heel veel maatschappelijke diensten levert", aldus Martina bij de presentatie van de Italiaanse plannen voor het komende half jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.