Home

Nieuws 1473 x bekeken 3 reacties

Farm Frites zet plannen fabriek Rusland in ijskast

Oudenhoorn – Farm Frites heeft plannen voor een fritesfabriek in Rusland in de ijskast gezet.

De fabriek zou vlakbij Sint Petersburg gebouwd worden en vanaf 2016 operationeel zijn. Volgens projectleider Simon Quist wil Farm Frites nog altijd graag een fritesfabriek bouwen maar is het momenteel lastig om een financiering voor projecten in Rusland te regelen. Farm Frites lijkt het enige bekende bedrijf uit de agribusiness dat juist wilde bouwen; maar de stap is veelzeggend over de beperkingen die nu gelden.
De fritesfabriek was in eerste instantie bedoeld om McDonald's in Rusland te beleveren. Rusland is al een belangrijke aardappelproducent en de staat wil graag de binnenlandse productie met behulp van buitenlandse kennis en kapitaal vergroten en verbeteren. Fastfoodketens schieten volgens Quist in Rusland als paddenstoelen uit de grond. De fabriek was helemaal op de Russische markt gericht en zou dus geen of weinig directe hinder ondervinden van eventuele economische sancties. Bedrijven als Heineken, FrieslandCampina en voerfabrikant Nutreco produceren ook in Rusland en ook zij vrijwel alleen voor de Russische markt. 
"We hebben niettemin weinig keus, want financiering is gewoon even lastig nu. Wanneer de kalmte weer terugkeert, maken we een nieuwe analyse." Farm Frites was voor de financiering van het project bijna rond met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, de EBRD. Het is een bank die in 1991 is opgericht tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De bank wordt van geld voorzien door Westerse overheden en instituties en zou volgens The Guardian nu worden gebruikt als instrument om druk te zetten op Rusland.
Vorig jaar ontvingen partijen in Rusland in totaal €1,8 miljard van de EBRD. "De Europese Commissie heeft de EBRD gevraagd geen geld meer te investeren in Rusland. Daarom moet de onderneming nu op zoek naar andere financiers maar het enthousiasme is bij de grote banken die dat kunnen, niet heel groot. Iedereen wil eerst een goede risicoanalyse en die is moeilijk te maken omdat de situatie nog helemaal niet snel helder wordt."
Farm Frites gaat wel samen met pootaardappelleverancier HZPC verder met het opzetten van een sterke toeleverende aardappelketen in Rusland. Er worden akkers gezocht, teeltplannen opgesteld en onderzoek gepleegd naar welke aardappelrassen het best gedijen in het betreffende deel van Rusland.

Laatste reacties

  • hwinteraeken

    Het blijkt niet uit het bericht over het uitstel om te investeren in een fritesfabriek bij Leningrad, maar zou Farm Frites enig begrip hebben voor de economische sancties tegen Rusland en de redenen daarvoor?

  • ohzo

    Wie wel?

  • jan123123

    wss wordt het diepvriepatat ?

Of registreer je om te kunnen reageren.