Home

Nieuws 1621 x bekeken 1 reactie

NAJK tevreden over jonge boerenregeling

Utrecht – Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bij de nationale invulling van het Europees landbouwbeleid (GLB) onvoldoende gebruik maakt van de mogelijkheden die er zijn om de vergroening vorm te geven.

Nederland heeft volgens de jonge boeren te weinig mogelijkheden van de long list met vergroeningsmaatregelen van de Europese Commissie overgenomen. Het NAJK is teleurgesteld dat landschapselementen en vanggewassen slechts beperkt worden toegestaan als vergroeningsmaatregel. "Vanggewassen leveren een substantiële bijdrage aan de biodiversiteit en zijn van grote toegevoegde waarde voor verbetering van de Nederlandse bodem- en waterkwaliteit. Bovendien is de toepasbaarheid en controleerbaarheid van deze optie relatief eenvoudig", vindt akkerbouwvoorman Eric Pelleboer van het NAJK. Hij vreest ook dat boeren landschapselementen zullen vervangen voor vergroeningsmaatregelen die wel geaccepteerd worden. "Dat is niet wenselijk en niet uit te leggen", aldus Pelleboer. De organisatie is wel positief dat sloten en slootranden onderdeel vormen van de vergroening.
Over de jonge boerenregeling van het nieuwe GLB is het NAJK zeer tevreden. Door de ruime Europese definitie van jonge boeren van de Europese Commissie komen alle jonge boeren in aanmerking voor extra steun via de directe betalingen uit de eerste pijler. Dit betekent dat alle jonge boeren in aanmerking komen voor extra steun. Dat komt overeen met zesduizend bedrijven, die gezien het beschikbare budget naar verwachting 50 euro extra per hectare krijgen, voor de eerste 90 hectare van het bedrijf.
Bij de jonge agrariërs-steun via het plattelandsbeleid (tweede pijler) wordt de subsidie uitgekeerd op basis van het percentage eigen vermogen in het bedrijf van de jonge ondernemer. Hierdoor komt er meer geld terecht bij de jonge ondernemers die het bedrijf al hebben overgenomen. "NAJK heeft deze oplossing voorgesteld waarbij bedrijfsovername wordt gestimuleerd, die eenvoudig in uitvoering is en dichtbij de praktijk van jonge boeren staat. Hiermee is een belangrijke bedreiging voor de regeling weggenomen", aldus Ramon Klaassens, dagelijks bestuurder bedrijfsovername bij NAJK.

Eén reactie

  • koestal

    Maar niet tevreden over de vergroening !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.