Home

Nieuws 2546 x bekeken

Grond bij Schiphol peperduur

Doetinchem – Eigenaren die landbouwgrond hadden liggen rondom luchthaven Schiphol hebben in de afgelopen 15 jaar een best bedrag ontvangen voor de grond. Dit blijkt na bestudering van diverse verkoopaktes die Boerderij heeft opgevraagd bij het Kadaster.

Vandaag werd bekend dat gebiedsontwikkelaar Chipshol te koop staat. De eigenaar, de oprichtersfamilie Poot, heeft besloten te stoppen met het bedrijf. Poot senior wordt de drijvende kracht genoemd achter de grootste particuliere gebiedsontwikkelaar in de Schiphol-regio.

Alle grondposities rond luchthaven Schiphol die nog worden ontwikkeld, staan in de etalage. Volgens de familie is er recente belangstelling getoond van internationale partijen om te investeren in luchthavens. Het verkoopbesluit is al bekendgemaakt in een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Met de voorgenomen verkoop komt er een einde aan een 20 jaar durende grondoorlog met Schiphol Group, de Staat en andere overheden. De te verkopen percelen betreffen 150 hectare strategisch gelegen gronden in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen van Schiphol, waaronder terreinen in Badhoevedorp-Zuid.

Volgens berekeningen van het Financieele Dagblad kan op basis van de prijs voor een vierkante meter aan de Zuidas van €1.000 tot €2.000 de grondwaarde na bestemmingswijziging uitkomen tussen de €1,5 miljard en €3 miljard. De familie Poot wil geen verkoopprijs noemen.

Ten noorden van Schiphol werd in februari 1999 ruim 21 hectare grasland verkocht voor ruim €2,4 miljoen aan vastgoedonderneming Schiphol Real Estate. Dat is bijna €113.000 per hectare. In die tijd bracht landbouwgrond gemiddeld nog geen €30.000 per hectare op, volgens berekeningen van Boerderij op basis van cijfers van het Kadaster.

In 2003 werd eveneens ten noorden van de luchthaven bijna 43 hectare bouw- en grasland verkocht aan Schiphol Real Estate voor exact €11 miljoen. Dat is ruim €256.000 per hectare. De gemiddelde prijs voor landbouwgrond was toen nog geen €32.000 per hectare.

Grondinvesteerder Land Invest Group verkocht in mei 2005 diverse percelen bouw- en grasland plus een perceel met fruitteelt aan Schiphol Real Estate. Het ging om ruim 154 hectare. De vastgoedonderneming had hiervoor €34,3 miljoen over. Dit komt neer op bijna €222.000 per hectare. Ter vergelijking: elders in Nederland bracht landbouwgrond gemiddeld toen nog geen €30.000 per hectare op. Het ging in die tijd ook minder goed met de waarde van landbouwgrond. De grondprijs kelderde na het uitbreken van de mkz-crisis in 2001 van ruim €37.000 per hectare naar bijna €29.000 in 2005.

Of registreer je om te kunnen reageren.