AlgemeenNieuws

Extra belasting op leidingwater wordt geschrapt

Den Haag – Het kabinet ziet af van een geplande extra belasting op leidingwater. Uit overleg met koepelorganisaties en bedrijven is gebleken dat die maatregel te veel negatieve effecten zou hebben. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De schatkist loopt hierdoor €80 miljoen mis. Op Prinsjesdag zal het kabinet laten weten hoe het dat financiële gat dekt. Maar de oplossing zal gezocht worden ‘in de sfeer van de milieubelastingen’, laat Wiebes weten.

Leveranciers van leidingwater betalen een leidingwaterbelasting, die ze kunnen doorberekenen aan hun afnemers. Daarbij geldt een plafond van 300 kubieke meter per aansluiting per jaar. Dat plafond zou per 1 juli 2014 komen te vervallen, waardoor de bedrijven dus over een grotere hoeveelheid leidingwater belasting zouden moeten betalen.

Maar volgens Wiebes zouden hierdoor negatieve milieueffecten optreden en zou innovatie worden ontmoedigd. Ook zou een beperkte groep bedrijven de dupe worden van het verdwijnen van het heffingsplafond.

Per 1 januari van dit jaar is wel een verhoging van de belasting op leidingwater ingegaan.  ANP

Beheer
WP Admin