Home

Nieuws 1474 x bekeken 7 reacties

'Eerlijk verhaal vertellen over verduurzamen'

Den Haag – Eerlijkheid moet de kern worden van communicatie over verduurzamen van voedsel. Dat zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

Over duurzaamheid zijn veel verschillende meningen omdat er verschillende facetten van duurzaamheid zijn. "Maar er is maar één eerlijkheid en die moeten we communiceren. Consumenten kunnen daar best mee omgaan", zegt Dijkhuizen.

Hij vindt dat ook tegengestelde effecten gewoon gecommuniceerd moeten worden, waarna de consument een keuze kan maken. "Als maatregelen tot gevolg hebben dat het dierenwelzijn verbetert, maar de uitstoot naar het milieu toe neemt, moeten we dat gewoon eerlijk vertellen", vindt Dijkhuizen. Hij wil met de Alliantie Verduurzaming Voedsel de tegenstellingen op tafel leggen en om de tafel gaan om het te bespreken. "We moeten het samen oplossen."

Dijkhuizen benadrukt dat verduurzaming van de voedselketen zeker niet tot eenheidsworst zal leiden. "Er zijn meerdere wegen naar Rome en die zullen ook allemaal benut worden", aldus de nieuwe voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

"Food is hot. Er gaat geen dag voorbij dat voedsel niet in het nieuws is. Dat zorgt ervoor dat er bij voedsel ook veel emotie komt kijken. Dat maakt de discussie lastig", aldus Dijkhuizen. Hij is van mening dat efficiënt boeren de beste weg is om aan de toenemende vraag naar voedsel te kunnen voldoen. "Maar deze boeren remmen we vaak af omdat we vinden dat ze te groot worden, terwijl de kleinere bedrijven vaak vervuilender zijn omdat ze meer grondstoffen gebruiken."

De Alliantie Verduurzaming Voedsel bestaat uit ketenpartners LTO, FNLI, CBL, KHN en Veneca hebben de activiteiten van het Platform Verduurzaming Voedsel overgenomen.

Laatste reacties

 • Broes

  Het is mij niet helemaal duidelijk wat Aalt Dijkhuizen bedoelt met 'er is maar één eerlijkheid'. Het volgende moment zegt hij dan: 'Er zijn meerdere wegen naar Rome en die zullen ook allemaal benut worden'. Dat laatste laat bovendien open op welke manier we 'efficiënt boeren'. Wat meer duidelijkheid is hierbij wel gewenst. En dan ook nog een beetje verantwoorde nuance in zijn verhaal.
  Neemt niet weg dat deze alliantie helaas garant staat voor verdere schaalvergroting en minder werkgelegenheid.

 • Ishtar

  Wat bedoelt Aalt D. nu?
  Wazig, niets zeggend, half om half.
  Hij valt een beetje door de mand, geen visie dus, alleen maar makkelijke ratrace.
  Kijk naar VION, die zijn afgestapt van de oude bestuurders, die eigenlijk niets konden, behalve loze beloften doen en achterban bedonderen.
  Aalt D. is ook zo´n persoon van die mind-setup.
  Een soort populist dus.
  Doe als VION, verfris je bestuurders met een hele andere kijk op zaken.

 • w v gemert

  Twee opmerkingen ten eerste bevestigd Hr Dijkhuizen dat tot op heden niet eerlijk is gecommuniceerd over duurzaam. (iets wat dierhouders al jaren roepen het is te eenzijdig alleen de mindere punten en de positieven helemaal niet) Ten tweede iedere oproep tot eerlijke communicatie zal ik waar ik kan ondersteunen/inzetten als varkenshouder en ik ben ervan overtuigd dat velen met mij hiervoor openstaan.
  Misschien een voorbeeld voor de journalistiek dit stuk van Dijkhuizen ?

 • Fermer

  Laat het eerlijke verhaal komen van de FNLI (ned. levensmiddelen industrie), het CBL (supermarktbranche) en de KHN (horeca) enVeneca (catering):
  Wij gebruiken slechts die ingredienten en verkopen slechts die levensmiddelen die aan de minimale Nederlandse eisen, die we de Nederlandse boeren opleggen, voldoen.
  Alleen dan praat je over duurzaamheid, de burger betaalt het plaatje wat ze zegt te willen en dat geeft de boer de mogelijkheid om op die manier, duurzaam, kostendekkend te produceren.

 • minasblunders1

  Ik heb het idee dat onze Aalt zo langzamerhand van zijn leugens af moet. Hij weet inmiddels dondersgoed dat wat hij al die jaren als wetenschap verkoopt een blunder van jewelste is. Hoe nu het gezicht van Wageningen te redden?

 • joannes

  Weer zo´n niet te kwantificeren begrip: Volgens Wikipedia betekent het:

  ¨Hoewel eerlijkheid veelal met de waarheid in verband wordt gebracht, hoeft een onware uitspraak niet te duiden op oneerlijkheid; de spreker kan tenslotte overtuigd zijn van de waarheid van zijn uitspraak. Anderzijds kan een ware uitspraak worden ingezet om iemand te bedriegen of oneerlijk voordeel te verwerven. Propaganda en reclame bijvoorbeeld, maken vaak gebruik van stellingen die waar zijn, maar die zodanig worden gebruikt dat een voor de propagandist gewenste maar onware conclusie wordt gesuggereerd - wat een vorm is van oneerlijkheid.¨

 • pinkeltje

  Een ding is duidelijk. Als je in de politiek eerlijk de waarheid vertelt wordt er niet op je gestemd....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.