Home

Nieuws 903 x bekeken

Foodwatch: 'overheid verschuilt zich achter procedures'

Amsterdam – Foodwatch heeft voor de voorzieningenrechter gepleit voor openheid over de betrokken afnemers en eindproducten van het teruggeroepen, mogelijk onveilige, vlees van slachthuis Van Hattem BV. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil die gegevens niet openbaar maken. Volgens de NGO is het heel goed mogelijk dat consumenten het mogelijk onveilige vlees nog in huis hebben.

De rechtszaak diende in de rechtbank van Amsterdam. De uitspraak volgt over twee weken. Op 5 februari verzocht Foodwatch de NVWA via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om gegevens openbaar te maken. De NVWA weigerde omdat het nog niet over de gegevens zou beschikken. Volgens Foodwatch zijn tussen het indienen van het WOB-verzoek en de afwijzing van het verzoek door de NVWA bruikbare gegevens over afnemers en eindproducten binnengekomen.
Een woordvoerder van de NVWA bevestigt dat inmiddels meer gegevens bekend zijn, maar stelt dat de rechtszaak gaat over wat op 5 februari bekend was. De recall ging pas een dag later van start terwijl veel gegevens van Van Hattem BV onbetrouwbaar leken. Het was volgens NVWA onverantwoord gegevens van bedrijven die er mogelijk niets mee te maken hadden naar buiten te brengen. De volksgezondheid was volgens de NVWA nooit in het geding.
De NVWA wil de bruikbare gegevens waarover het inmiddels beschikt alleen naar buiten brengen na een nieuw officieel WOB-verzoek. Volgens Foodwatch verschuilt de organisatie zich daarmee achter procedures. "In de praktijk komt er weinig terecht van de transparantie waar de NVWA in de media mee pronkt", stelt Meike Rijksen, campagneleider bij Foodwatch. "Wij zijn zeer teleurgesteld in de aanpak van de autoriteit die onze voedselveiligheid moet bewaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.